eur:
397.13
usd:
369.66
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Vasárnaptól szedik az ökológiai illetéket Montenegróban

Vasárnaptól a Montenegróba érkező gépjárművek után ökológiai illetéket kell fizetni, amelynek díja az autó típusától függően 10 és 150 euró között alakul. Horvátországban ugyanakkor enyhítettek az alkoholtilalmon, és törölték a nullaezreléket.

A néhai Jugoszlávia volt legkisebb tagköztársasága, a mindössze 670 ezer lakosú Montenegró legerősebb gazdasági ágazata az idegenforgalom. Az állam önállósodása után az euró lett a hivatalos valuta, így a különböző illetékeket és díjakat is e pénznemben kell megfizetni.

Az országban vasárnaptól ökológiai illetéket kell fizetni a hazai és a külföldi gépjárművek után is. A díj személygépkocsik esetében 10, a 8 ülésesnél nem nagyobb autóknál pedig 30 euró. A buszoknál 50, míg a tehergépjárműveknél akár 150 eurót kell fizetni; a Montenegróba utazó sofőrök ezzel egy évre vásárolhatnak jogosultságot.

Horvátországban ugyanakkor a nyaralási idény kezdetén enyhítettek az ittas vezetésre vonatkozó zéró tolerancián. A horvát rendőrök nem büntetnek, ha a megállított autós vérében 0,5 ezrelék az alkohol szintje. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sofőrök egy pohár bort, vagy sört megihatnak, mielőtt autóba ülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×