eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Rengeteg ember életét menti meg a pofonegyszerű újítás

Az átalakított újraélesztési technika többszörösére növeli a túlélés esélyét hirtelen szívhalál esetén - hangzott el az Amerikai Sürgősségi Betegellátás kongresszusán.

A hirtelen szívhalál áldozatának élete a környezetében tartózkodók kezében van. Ha késedelem nélkül elkezdik újraéleszteni, a túlélés esélye megduplázódik. A segítség a legújabb ajánlás szerint csak a mellkas ritmusos, percenként átlag százszor történő összenyomását jelenti.

A korábbi újraélesztési elvek alapján nem csak a mellkast kellett ritmusosan nyomni, hanem szükségesnek gondolták a lélegeztetést is. Ezt a nézetet teljes mértékben megváltoztatták. A mai amerikai újraélesztési elvek szerint lélegeztetés csak akkor szükséges, ha az áldozat vízbe fulladt.

A mostani szabály az, hogy a mindenki által végezhető és végezendő mentés során a mellkas alsó részének percenként százszor végzett, erélyes benyomásával pótoljuk a szívműködést. A mentőszolgálat azonnali értesítése után a szívmasszázst a mentők megérkezéséig kell folytatni. Az Egyesült Államokban a közterületeken sokfelé van kihelyezett defibrillátor is, amely félautomata, ezért bárki használni tudja, mert a készülék segíti az elsősegélynyújtót.

A kutatók szerint az elmúlt években a szakellátás is jelentősen javult. Mióta az Amerikai Szív Szövetség újraélesztésre vonatkozó szabályait betartják, a vizsgált területen élő, csaknem egymillió állampolgár túlélési esélye négyszeresére emelkedett.

"Az új módszerre történő áttérés egyszerű volt, nem került pénzbe és csodálatosan hatékony" - mondta Brent Myers, az Észak-Karolina államban dolgozó, sürgősségi betegellátással foglalkozó orvoscsoport tagja.

Címlapról ajánljuk

időjárás
Irány a vízpart!

Közeledik Magyarország első idei hőhulláma, kapunk egy kis kóstolót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×