eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Jogtipró jogász a nemzetközi törvényszék előtt

DNS-vizsgálattal azonosították azt a hágai törvényszék által körözött férfit, aki hamis okmányokat felmutatva titkolta kilétét. A vád szerint a jogász végzettségű Stojan Zupljanin gyűjtőtáborok létrehozását irányította, és személyesen is részt vett bosnyák muzulmánok megkínzásában.

Stojan Zupljanin egy olyan, álnévre szóló személyi igazolvánnyal élt, amelyet a szlovák többségű Bácspetrőcön, a vajdasági szlovák kisebbség nem hivatalos központjában adtak ki. Az igazolvány 2005-ből való, tehát a rendőrség azóta tudott a hágai bíróság által körözött személy hollétéről, de csak egy hónappal ezelőtt kezdték követni. Kedden tartóztatták le a Vajdaságban, a dél-bánáti Pancsován.

A férfi kezdetben tagadta valódi személyazonosságát, azt állítva, hogy ő nem az a Stojan Zupljanin, akit háborús bűnök vádjával köröz a hágai Nemzetközi Törvényszék. A korábban vett és a mostani DNS-minták alapján azonban Belgrádban megállapították, hogy a körözött személyről van szó, akit jövő hét elején valószínűleg már Hágába szállítanak.

A boszniai szerb férfi a szarajevói egyetem jogi karán szerzett diplomát. A délszláv testvérháború idején mint a belbiztonsági szolgálat és a rendőrség alkalmazottja irányította és szervezte a bosnyák muzulmánok és a horvátok kitelepítését Bosznia szerb többségű körzeteiből. Gyűjtőtáborokat létesített, ahol megkínozták, és alkalmanként meggyilkolták az elfogottakat.

A vád szerint a férfi személyesen is részt vett a kegyetlenkedésekben és gyilkosságokban. Valószínűleg az is kiderül majd, miként kapott a rendőrségen szabályos, de álnévre szóló igazolványt.

A hágai törvényszék által körözött szerbek közül már csak hárman vannak szabadlábon. Mladics boszniai szerb tábornok, Radovan Karadzic, a boszniai szerbek korábbi vezére és Goran Hadzic, az egykori horvátországi Krajinai Szerb Köztársaság elnöke, aki azt megelőzően raktáros volt egy cipőgyárban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×