eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bush Berlinben is elbúcsúzik

Egy nappal a francia államfő látogatása után ma délután az amerikai elnököt várják Németországba. George Bush Szlovéniából érkezik néhány órára, hogy hitavalából való távozása előtt elbúcsúzzék a kancellártól.

A G-8 tagállamainak tavaly Heiligendammban tartott csúcsértekezletét megelőző rendkívüli biztonsági intézkedéseknek ma nyoma sincs: az amerikai elnököt ma félhivatalos látogatásra várják a Berlin melletti Meseberg kastélyba.

George Bush búcsuzni jön a kancellártól, akinek az elmúlt három év során sikerült helyreállítania a Berlin és Washington közti korábbi barátságot, miután Gerhard Schröder Irakkal kapcsolatos elutasító magatartása miatt elhidegült a két ország kapcsolata.

Kiváltképpen a G-8 tavalyi találkozója óta nőtt az amerikai elnök szemében a kancellár tekintélye, ugyanis - mint George Bush nemrég a német tévének elárulta - Angela Merkel határozott fellépése nélkül aligha végződött volna sikeresen a csúcsértekezlet Heiligendammban.

A Duna menti Straubingban tegnap tartott francia-német csúcstalálkozón is szóba kerültek ezek a kérdések, de Nicolas Sarkozy és vendéglátója, Angela Merkel inkább az Európai Unió környezetvédelmi erőfeszítéseire összpontosította figyelmet különös tekintettel arra, hogy az év második felében Párizs tölti be az EU soros elnökségét.

Straubingban megerősítették ugyan a gépkocsik kipufogó gázaira vonatkozó szigorításokat. Enyhítették ugyanakkor a kihágásokra vonatkozó tervezett büntetéseket, amelyek elsősorban a német autóipar számára jelentettek megkönnyebbülést, mert a főleg gyors és nagyobb járművekre szakosodott német autógyártók csak lassabban tudnak eleget tenni a széndioxid kibocsátásának drasztikus korlátozását elöíró 2012-töl életbe lépö uniós rendelkezéseknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×