eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az amerikai gazdaságnak sikerült elkerülnie a válságot

Egyre kevésbé valószínű, hogy az amerikai gazdaságot súlyos visszaesés fenyegeti - állítja a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, aki azt is előrevetítette, hogy egy idő után a kamatláb emelésére lehet számítani.

Ha Amerika tüsszent, az egész világ megérzi - szokták mondani a tengerentúli gazdaság globális hatásáról. Ben Bernanke, a szövetségi jegybanknak megfelelő Fed elnöke most azt mondta, hogy a korábbi jóslatokkal szemben az amerikai gazdaságnak sikerül elkerülnie a válságot - vagy ahogy ő mondja, a "súlyos visszaesést".

Hozzátette, hogy "felülről jövő kockázatokkal" is számolni kell - ez alatt az inflációt értette, amire, mint mondta, oda kell figyelni.

Mindez azt vetíti előre, hogy az utóbbi hónapok egymást érő drámai kamatcsökkentései után a Fed először változatlanul hagyja a kamatokat, majd egy idő után még emelheti is azokat. Szeptember óta a bank 3,25 százalékkal csökkentette a kamatokat. Ezzel párhuzamosan az amerikai kormány 168 milliárd dolláros főleg adócsökkentési csomaggal próbálta növelni a fogyasztók bizalmát.

Bernanke szerint a gazdaság annak ellenére a gyógyulás útjára lépett, hogy a múlt héten fél százalékkal, 5,5 százalékra ugrott az amerikai munkanélküliségi ráta. A bankelnök elmondta, hogy a pénzügyi- és hitelszektor kezd magára találni, és a külföldi kereslet is ellensúlyozza a gazdaságot visszahúzó erőket.

Egészen eddig az olaj és más nyersanyagok áremelkedése csak mérsékelten hatott az amerikai inflációra, de a jövőben nem lehet készpénznek venni a trendet, és fokozottan figyelni kell a nyersanyagárakat - fűzte hozzá a világpiacon tapasztalható áremelkedésekről szólva a Fed-elnöke.

Bár Európához képest még mindig olcsóbban megússzák a tankolást, az amerikai autósok kénytelenek megszokni, hogy a benzin ára átlépte a gallononkénti 4 dolláros határt. A Fed most eltökélte, megpróbálja megakadályozni, hogy a drágulást követően a növekvő bérkövetelések felhajtsák az inflációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×