eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama szinte már megállíthatatlan

Hillary Clintonnak nem sikerült közelebb kerülnie az amerikai demokrata párt elnökjelöltségéhez az előválasztási kampány két utolsó nagy állomásán. A fő esélyes továbbra is ellenfele, Barack Obama, ugyanakkor Hillary Clinton jelezte: továbbra sem adja fel a versenyt.

Hillary Clinton azt sugallta a választóknak, hogy a Észak-Karolinai és Indianai előválasztás lesz az a vízválasztó, amivel egyértelművé teszi, hogy ő lesz a demokrata párti elnökjelölt.

Bár Észak-Karolinában nem számított győzelemre, a másik államban jelentős előnnyel akarta zárni a voksolást. Nos, úgy tűnt, annak ellenére, hogy Indiánában megelőzte Barack Obamát, nem előzött eléggé.

Obama Észak-Karolinában tartott győzelmi beszédében már egy mögé felsorakozó egységes demokrata pártról beszélt, amely megakadályozza George Bush harmadik elnökségét - azaz John McCain republikánus szenátor elnökké választását.

Közben Hillary is jelezte, hogy továbbra is versenyben marad - így a vetélkedés akár más választásokkal szemben egészen a nyári pártkongresszusig is eltarthat. T

Clinton támogatói előtt azt mondta "Teljes gőzzel előre a Fehér Házba" - annak ellenére, hogy Indianában mindössze 17 ezer szavazattal vezetett Obama előtt.

Politikai megfigyelők megjegyzik, hogy Obama szinte megállíthatatlan: már megközelítette a 2025 delegátusi szavazatot, amely a jelöltség elnyeréséhez szükséges. Jelenleg több, mint 1800 küldött támogatja, szemben Clinton 1680 delegátusával.

Az elmúlt hetek azonban megmutatták azt is, hogy a sokak számára az új idők szelét jelentő - potenciálisan első színesbőrű elnök - sebezhető. Volt tiszteletese radikális megjegyzései visszavetették támogatását - és Hillary Clinton erre játszik.

Az amerikai szavazókat is egyre jobban foglalkoztatják az emelkedo energia és élelmiszerárak és ez még talán a pátoszos jövoképet felvázoló jelölttel szemben a gyakorlati megoldásokat hangsúlyozó Hillary Clinton felé terelheti a demokrata választókat. Az egykori first lady számára azonban "kezd bezárulni a lehetoség ablaka" és úgy tunik, hogy csak valami Obamának rendkívül káros leleplezés segítheti győzelemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×