eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az európai távlatokról tanácskozik Grazban nyolc államfő

Az európai távlatokról és biztonságpolitikai kérdésekről tanácskozik az Arraiolos-csoportot alkotó nyolc európai uniós tagállam - köztük Magyarország - államfője kedden és szerdán az ausztriai Grazban. Sólyom László programjában kétoldalú megbeszélések is szerepelnek.

Az európai távlatokról és biztonságpolitikai kérdésekről tanácskozik az Arraiolos-csoportot alkotó nyolc európai uniós tagállam - köztük Magyarország - államfője kedden és szerdán Grazban.

A kötetlen formájú, hagyományossá vált eszmecsere helyszíne a grazi vár, a XV. századi Burg lesz, ott üdvözli majd vendégeit a házigazda Heinz Fischer osztrák elnök. Rajta kívül Sólyom László magyar, Horst Köhler német, Aníbal Cavaco Silva portugál, Tarja Halonen finn, Giorgio Napolitano olasz, Valdis Zatlers lett és Lech Kaczynski lengyel államfő vesz részt a kétnapos fórumon.

Az alábbi témákról tanácskoznak majd az államfők: az európai távlatok az EU-reformszerződés tükrében, továbbá az európai kül- és biztonságpolitika kérdései. A munkaülésre meghívták Mohammed el-Baradeit, a nukleáris energia békés és biztonságos felhasználásán őrködő ENSZ-szerv, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyiptomi főigazgatóját is.

A fórum lehetőségét kihasználva Sólyom László programjában kétoldalú megbeszélések is szerepelnek, a magyar államfő finn, osztrák és portugál partnerével tervez találkozót.
Az államfői konzultációk sorozata portugál kezdeményezésre indult be: az eredeti elképzelés szerint a végrehajtói hatalommal nem rendelkező elnökök fórumát kívánták létrehozni. Az első kötetlen eszmecserére a portugáliai Arraiolosban - innen az elnevezés - hat köztársasági elnök jött össze még 2003 őszén, akkor azzal a céllal, hogy a bővülő Európai Unióban elősegítse az új tagok, az akkor még csatlakozásra várók beilleszkedését.

A kötetlen találkozók, - amelyek témakörei az idő folyamán változtak - 2005 tavaszán Helsinkiben, majd 2006 telén Drezdában, tavaly pedig Rigában folytatódtak. A mostani, grazi csúcs az ötödik a sorban.

Tavaly, a lett fővárosban megrendezett eszmecserén magyar kezdeményezésre a környezetvédelem külön témakörként szerepelt, és a vitaindító beszédet a magyar államfő tartotta a gazdaság, a környezet és a fenntartható fejlődés viszonyáról. A csoportot alkotó nyolc államfő közül öten már csatlakoztak a Sólyom László által még 2005-ben útnak indított, a környezet iránt különleges felelősséget érző európai államfőket összefogó Zöld Elnökök Hálózatához.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×