eur:
388.46
usd:
360.5
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Véres merényletek Irakban

A legfrissebb hírek szerint legkevesebb 40 ember halt meg, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az iraki Baakúbában.

A tartományi kormányzat hivatala előtt elkövetett merényletben körülbelül 70 ember megsebesült. Közben szintén autóba rejtett bomba robbant Ramádiban; ott 14 ember halt meg, és ugyanennyien sebesültek meg.

Egyelőre senki sem jelentkezett a két robbantás elkövetőjeként, de a hatóságok gyanúja szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi erői voltak az elkövetők.

Dijála tartomány továbbra is Irak egyik legveszélyesebb része, ahol az amerikai és iraki fegyveres erők az elmúlt hónapokban hadműveleteket hajtottak végre az al-Kaida-fegyveresek ellen. A merényletek azt mutatják, hogy továbbra sem nyugodt a helyzet a fővárostól északra, miközben a figyelem az utóbbi időben inkább azokra a harcokra összpontosult, amelyek Bagdadban és a déli országrészben dúltak a biztonsági erők és a síita Mahdi Hadserege között.

Az iraki rendőrség beszámolója szerint a bagdadi Szadrváros síita negyedben keddre virradó éjjel 6-an meghaltak és 26-an megsebesültek a Mahdi Hadseregével vívott harcokban. Az amerikai hadsereg azt közölte, hogy legalább 10 milicistát ölt meg Szadrvárosban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×