eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bizonyítékok Amerika legádázabb ellensége ellen

Műholdas felvételeket készítettek egy eddig ismeretlen iráni létesítményről, ahol fegyverszakértők szerint a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták fejlesztése folyik. A képek arra utalnak, hogy az irániaknak elsősorban nem az űrkutatás a céljuk.

Az iráni fővárostól, Teherántól mintegy 230 kilométerre délkeletre lévő komplexum korábban ismeretlen volt a nyugati szakértől előtt; a februári rakétateszt után néhány nappal készült felvételek elemzése után ugyanakkor azt állítják, hogy a helyszínen olyan ballisztikus rakéták fejlesztése folyik, amelyek hatótávolsága a 6 ezer kilométert - így Európa jelentős részét - is elérheti.

Irán a február 4-i kísérlet után azt közölte, hogy a Kavosgar-1 típusú rakétát az űrkutatási program keretében lőtte fel.

A Jane's Intelligence Review című katonai szaklap által felkért elemző szerint az irániak ugyanazt az utat követik, mint Észak-Korea, az űrkutatás lehetővé teszi a ballisztikus rakéták fejlesztését is.

A Massachusetts-i Műszaki Főiskola (MIT) egyik szakértője szerint a területen megfigyelhető, nemrég felhúzott, 40 méter hosszú épület erősen hasonlít azokra, amelyekben az észak-koreaiak a Taepodong típusú nagy hatótávolságú rakétáikat tárolják. Geoffrey Forden hozzátette: a közepes hatótávolságú iráni rakéták is észak-koreai technológián alapulnak.

A katonai lap szerint a műholdképekből egyértelműen kiderül, hogy a februárban tesztelt rakétatípus nem űrkutatási, hanem katonai célokat szolgál, ezt alátámasztja a létesítmény jellege is.

Az egyik megszólaltatott szakértő úgy becsülte, hogy a közel-keleti ország körülbelül öt évre van egy 6 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkező rakéta kifejlesztésétől.

Bush nyugtalan

Az amerikai elnök az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonásával összefüggésben kifejtette: Irán az al-Kaida mellett az Egyesült Államokkal szembeni legkomolyabb fenyegetés.

George Bush figyelmeztette Teheránt: ha nem hagy fel az Irakban tevékenykedő síita milíciák felfegyverzésével és kiképzésével, akkor Amerika cselekedni fog az érdekei és csapatai védelmében.

A Fehér Ház számára minden bizonnyal egyébként is kapóra jön a Jane's Intelligence Review elemzése, hiszen Washington éppen az észak-koreai és az iráni fenyegetéssel indokolja az európai rakétapajzs kiépítésének szükségességét, amelyet Oroszország hevesen ellenez.

Iránt gyakran vádolják azzal is, hogy atomfegyver kifejlesztésére törekszik, Teherán ugyananakkor határozottan állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×