eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Amerikába készül a pápa

Amerikai útja során a pápa a pedofil papok által okozott sebek begyógyításán fog munkálkodni

XVI. Benedek pápa elismeri a pedofil amerikai katolikus papok által okozott sérelmeket és szenvedéseket, ezért jövő heti egyesült államokbeli útja során a sebek begyógyításán fog munkálkodni - közölte Tarcisio Bertone bíboros, római kúria vezetője.

A Szentszék hierarchiájában második helyet elfoglaló főpap az egyházfő útját megelőző interjúban azt mondta, hogy XVI. Benedek a "bizalom és remény" üzenetét fogja tolmácsolni az amerikai papságnak a New York-i Szent Patrick székesegyházban tartandó találkozón. "A szentatya megpróbálja megnyitni a kapukat a kiengesztelés és megbékélés felé vezető úton" - mondta Bertone.

A bíboros a bostoni érsekségben hat éve kirobbant, majd országossá dagadt pedofíl-botrányára utalt. A botrány kiinduló pontja Geoghan atya ügye volt, aki több évtizedes paptanári pályafutása során mintegy 130 fiatalkorút rontott meg.

A történtek miatt lemondásra kényszerült Bernard Law bostoni érsek. Bírósági iratok szerint egyedül ebben az érsekségben hatvan év leforgása alatt 237 pap több mint ezer kiskorút zaklatott szexuálisan. Az egyház által az áldozatoknak megítélt kárpótlás összege már meghaladja az egymilliárd dollárt.

A bostoni katolikusok azt remélték, hogy a pápa városukat is felkeresi, de Bertone szerint a 81 éves egyházfő április 15-20-i útja során nem tud majd eleget tenni minden meghívásnak, zarándoklata Washingtonra és New Yorkra korlátozódik.

A római kúria vezetője szerint a pápa tisztában van az iszlám szélsőségesektől érkező fenyegetésekkel, ennek ellenére "nagyon nyugodt és derűs, bízik Istenben és őrangyalaiban", akik nem hagyják el őt amerikai útja során sem, illetve bizodalommal van a washingtoni kormányszervek iránt is, amelyek szavatolni hivatottak védelmét.

Tarcisio Bertone megismételte: a Vatikán helyteleníti az Egyesült Államok és egyes európai uniós országok embargóját Kuba ellen. Az államtitkár szerint a korlátozások nem segítik elő, hanem inkább hátráltatják a társadalmi fejlődést a szigetországban.
A pápa amerikai útja során találkozik George Bush elnökkel, üzenetet intéz az Egyesült Nemzetek Szövetségéhez, és felkeresi a manhattani zsinagógát is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×