eur:
390.77
usd:
365.29
bux:
68385.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Tömeges karambolok, törölt repülőjáratok - visszatért a tél Európába

Talán utolsó ellentámadását indította hétfőn a már vert ellenfélnek hitt tél Európa több országa ellen. Nagy-Britanniában húsz éve nem volt ilyen erős hóesés áprilisban, mint most, Tirolban ismét kötelezővé tették a hólánc használatát.

Anglia déli részén majdnem 8 centiméter hó esett, és sok helyen még nap közben sem emelkedett a hőmérő higanyszála nulla fok fölé. Az időjárás tovább nehezítette a Heathrow 5-ös termináljáról induló utasok életét, ugyanis száznál több járatot volt kénytelen törölni a British Airways.

A repülőtér két kifutópályáját rövid időre le kellett zárni jegesedés miatt, a gatwicki légikikötőben pedig a hatalmas hó miatt két óra hosszat állt a forgalom; itt 55 járatot töröltek.

Sűrű hóesés és jeges utak akadályozták a reggeli csúcsforgalomban az amúgy is összetorlódó járművek közlekedését Németország nagy részén. Különösen nagy dugók alakultak ki Rajna-Pfalz tartományban, a koblenzi autópálya-csomópontnál. Néhány megcsúszott teherautó keresztbefordult az útpályán, elzárva az utat a többiek elől.

Az A5-ös autópálya Giessen és Frankfurt közötti szakaszán is több kilométeres hosszúságban torlódtak össze a járművek. Néhány országutat le kellett zárni, mert faágak és kisebb fák letörtek a hó súlya alatt, és az úttestre zuhantak.

Hattenbach közelében tömeges karambol volt, de személyi sérülés nem történt. Kilenc iskolás megsérült viszont egy másik balesetben, amely a Passau melletti Untergriesbachban történt: egy iskolabusz megcsúszott a hókásás, latyakos úttesten és árokba hajtott. Tizenkét könnyebb sérültje van egy bajorországi közúti balesetnek. Egy autóbusz hóviharban lecsúszott egy három méter magas töltésről és oldalára borult.

Ismét kötelező a hólánc

Fogságában tartja az áprilisi tél az ausztriai Tirol tartományt is. Frissen esett hó vastag rétege borította a tájat hétfőn virradóra. Megnőtt ennek nyomán a lavinaveszély a tiroli hegyekben, főleg a 2200 méternél magasabban fekvő részek meredek északi és keleti lejtőin.

Ideiglenesen ismét kötelezővé tették a hólánc használatát az Innsbrucktól a Brenner-hágóhoz vezető Brenner-autópályán. 20-30 centiméteres hó fedte az Arlberg-hágó térségét a hétfő reggeli órákban. Az időjárási előrejelzések szerint a következő napokban enyhe levegő áramlik be délnyugat felől Ausztria alpesi térségeibe.

Bőségesen hullott a fehér áldás egész Észak-Franciaországra. Az áprilisban szokatlan vendég közlekedési baleseteket és áramkimaradásokat hozott magával. Pas-de-Calais megyében elérte a hóréteg vastagsága a harminc centimétert.

Holnapig marad a jégveszély

A hétfőn virradóra lehullott hó öt centiméteres takarót képzett a champagne-i és a lotaringiai mezőkön. Párizsban is esett a hó az éjszaka, de nap közben hamar elolvadt. A Météo-France időjárás-előrejelző szolgálat jeges utak veszélyére figyelmeztette az északi térségek lakóit; különösen hétfő éjjel és kedden reggel kell számolniuk ezzel a veszéllyel az autósoknak.

Mindenesetre már hétfőn, napközben is történt egy közúti baleset a télies időjárás miatt: húsz autó és teherautó szaladt egymásba az északnyugati Normandia régió egyik jeges útján. Két ember súlyosan, további négy könnyebben megsérült.

Sűrű köd miatt nagymértékben korlátozni kellett hétfőn reggel a prágai repülőtér forgalmát. (200 méternél is kisebb volt a látótávolság.) Sok érkező járatot más reptérre irányítottak, indulásra esedékes járatokat késleltettek, néhányat pedig töröltek. Meteorológiai jelentések szerint csak hétfő délutánra várható valamelyes javulás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×