eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Elszállóban Hillary Clinton esélyei

Amerikai elemzők már alig 5-20 százalékra teszik Hillary Clinton esélyeit a demokrata elnökjelöltségre Barack Obamával szemben. Az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő szerint ez az arány tovább csökken majd, miután a hétvégén a volt first lady újabb hamis történetére derült fény, majd ezt követően - más okból - lemondott kampányának kulcsembere.

Nem ez az első alkalom, hogy Hillary és Bill Clinton hitelessége megkérdőjeleződött; sokan tartják úgy, hogy nagyon tehetségesek, ám a hatalomért mindenre képesek. A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint ez igaz lehet, mert Hillary Clintonnak az utóbbi időben két olyan baklövése is volt, amely még inkább ráirányította a figyelmet a hitelesség kérdésére.

Magyarics Tamás az InfoRádiónak elmondta: Hillary Clinton kampánya súlyos belső válságtól szenved, ezt mutatja, hogy lemondott kampánystratégája. A demokrata politikus stábja már több komoly szakmai hibát is elkövettek.

Clinton ellenfelével, Barack Obamával szemben a tapasztalatra épít, most azonban csapatának egyik aduásza, Mark Penn kérdőjeleződött meg - közölte a szakértő. "Ha ennyire nagy tapasztalattal bírók is sorozatban követnek el nagyon súlyos politikai tévedéseket, az egész stratégia megkérdőjelezhető - tette hozzá a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Csökkenő esélyek

Az amerikai szakértők Hillary Clinton esélyét Barack Obamával szemben 5-20 százalék közé tették a demokrata elnökjelöltségre, ekkor azonban még nem derült ki újabb füllentése, és stratégája lemondása sem: ezek jelentősen visszavetik a politikusnő sanszát - mondta Magyarics Tamás.

Clintonnak most már nagyon nehéz lenne visszakapaszkodnia, ráadásul a szuperdelegátusok körében is csökkent az előnye: kezdeti, több mint száz szavazatos előnyéből mostanra mindössze két tucat maradt - közölte a szakértő.

A szuperdelegátusok egy része még nem kötelezte el magát, de nagyon sokat mondó, hogy Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke burkoltan arra szólította fel a őket, hogy a közvélemény hangulatát figyelembe véve döntsenek: ez egyértelműen azt jelenti, hogy Obama mellett állt ki - magyarázta Magyarics Tamás.

Sokat mondó az is, hogy Al Gore még nem szólalt meg, de valószínű, hogy inkább az illinois-i szenátort, azaz Obamát támogatja majd. Ha ez így lesz, a többség feltehetően ugyanígy tesz majd, ugyanis a demokrata párt minden "nagyágyúja" a Clinton házaspár ellen lépett fel - tette hozzá a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.Kínos kérdésekkel nézhet szembe

Az Egyesült Államokban a Clinton-házaspárt által publikált adózási adatok szerint az egykori - és talán majdani - elnöki pár 109 millió dollárt keresett az elmúlt 8 évben. Clintonék bevételei kapcsán egyre többen tesznek fel kellemetlen kérdéseket.

Az amerikai elnökségre pályázó Hillary Clintonnak most férje fizetését is magyaráznia kell. Clinton szenátor kampánystábja Hillary honlapján jelentette meg a 221 oldalas adózási adatokat.

Az amerikai média és elemzők rövidesen kérdéseket kezdtek el feltenni Bill Clintonnak a különböző előadókörútjain, - így Magyarországon is - megkeresett 52 millió dollárjával kapcsolatban. Egyesek szerint ugyanis a pénz egy része Hillary kampánykasszájába vándorolhatott.

Hillary Clinton környezete azonban éppen a jelöltnek az átláthatóság iránt elkötelezettségét próbálta demonstrálni. Ezt megelőzően ugyanis Barack Obama heteken át feszegette, hogy Hillary hozzá hasonlóan, miért nem osztja meg a közvéleménnyel jövedelme adatait.

Évente 44 ezer dollár takarítóra

Ezek szerint egyébként a házaspár a vizsgált nyolc év alatt 33 millió dollár adót fizetett, ami az Egyesült Államokban magasnak számító 31 százalékos adókulcsnak felel meg. A 109 millióból további tízmilliót adakozásra fordítottak.

A publikált adóbevallások egyébként 30 évre nyúlnak vissza és Hillary Clinton stábja szerint ilyen őszintén egyik jelölt sem fedte fel pénzügyeit. A hírügynökségek megjelentették, hogy szokatlan módon az Obama-kampány nem kommentálta azonnal a hírt.

A Los Angeles Times azonban nem hatódott meg és megjegyezte: Clintonék évente 44 ezer dollárt költenek takarítókra, ami nagyobb összeg, mint egy pennsylvánai család éves átlagjövedelme. Az ehhez hasonló összehasonlítások sok választót szembefordíthatnak a politikai elittel. Míg Clintonék évente átlagban 13 milliót kerestek Bill Clinton elnökségének lezárása után, addig Obamáék évi másfél milliót.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×