eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A németek a legnépszerűbbek

Kiváltképpen Németország számára kedvező a BBC megbízásából készített közvélemény-kutatás eredménye. 2005 óta rendszeresen készítenek felmérést az egyes országok megítéléséről. A megkérdezetteknek első alkalommal kellett vélemény nyilvánítaniuk a németekről, és máris a legkedvezőbb képet festették róluk.

A BBC felkérésére 34 országban végezték a közvélemény-kutatást, és válaszadóknak 23 országról kellett vélemény formálniuk. A megkérdezettek 56 százaléka pozitívan ítélte meg Németországot, amely először szerepelt a véleményezésre bocsátott országok között.

Így a németek már az első alkalommal elvitték a pálmát, míg a második helyre a japánok, majd a franciák és britek kerültek.

Kiváltképpen az Európai Unióban vélekedtek kedvezően Németországról: az olaszok 82 százaléka lelkesedett a németekért, de még a britek 62 százaléka is kedvezően ítélte meg őket, az oroszok pedig csak egy százalékkal maradtak el a britek mögött.

Viszont a törökök csaknem fele sötét színekkel ecsetelte Németországot. Ez megfigyelők szerint némileg összefügghet azzal, hogy Németországban csaknem 3 millió török él.

Az évek során javult az Egyesült Államokról alkotott kép, ugyanis míg tavaly még csupán 31 százalékban vélekedtek elismerőleg Washingtonról, idén már 35 százalék érzett rokonszenvet Amerika iránt.

A most közzétett kimutatás alapján az oroszoknak sikerült a legnagyobb mértékben javítani a róluk alkotott nemzetközi megítélésen, ugyanis míg tavaly csak 29 százalékban szimpatizáltak Oroszországgal, idén ez a tábor már 37 százalékra növekedett, és az ellenszenvezők csoportja 40-ről 33 százalékra zsugorodott.

A legrosszabb megítélés Iránnal kapcsolatban nyilvánult meg, ugyanis a válaszadók 54 százaléka tartotta elvetendőnek az iráni politikát.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×