eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Chip válthatja az autópálya-matricát

Elektronikus chipek válthatják fel a jövőben, Csehországban az autópálya-matricákat. A belügyminiszter szerint az autósoknak nem kell tartaniuk indokolatlan megfigyeléstől.

Forradalmi újítás vár a csehországi autósokra, főleg azokra, akik a hazai autópályákon közlekednek. Amennyiben a kormány elfogadja a közlekedési tárca javaslatát, a jövő évtől az autópálya-használati matricákat elektronikus chipek váltják fel, ezek segítségével lehet majd ellenőrizni, hogy az autóos befizette-e a sztrádahasználati díjat.

Az elképzelés részleteiről Ales Rybnicek közlekedési miniszter számolt be. Mint mondta, az újítással elsősorban azok az autósok járnának jól, akiknek a családjában több gépkocsi is van.

A gyufásdoboz nagyságú elektronikai berendezés ugyanis nem lenne egy autóhoz kötve, hanem szabadon lehetne használni több gépkocsiban is.

A mini berendezés körülbelül 500 cseh koronába, azaz közel 5 ezer forintba kerülne. A chipet elektronikus úton fel lehet majd tölteni pénzzel, az autópályadíj összegével, attól függően, hogy havi, vagy éves illetéket kíván-e fizetni az illető.

Bár a végső döntés csak a kormány szerdai ülésén várható, a sajtóban máris kételyek merültek fel az autóályahasználati díj ellenőrzésével kapcsolatban.

Az új módszer ellenzői főleg attól tartanak, hogy a chip segítségével a hatóságok állandóan figyelni tudják majd az autósok mozgását, és ez esetleg visszaéléskre adhat lehetőséget.

Ivan Langer belügyminiszter szerint azonban az autósoknak nem kell majd tartaniuk az indokolatlan megfigyeléstől.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×