eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bepereli a kormányt a török főügyész

Beperelik a nemrég újra hatalomra segített török kormánypártot az ország alkotmánybírósága előtt. A főügyész szerint az iszlamista múltú párt "világi-ellenes tevékenységet folytat". Ezért el akarja érni az Igazság és Fejlődés pártja 71 képviselője, köztük a miniszterelnök eltiltását a közélettől.

Törökországban évtizedek óta folyik a harc a világ alkotmány hívei és az iszlám pártolói között. A most hatalmon lévő kormánypárt is a hívők nézeteit fejezi ki, de más, az iszlám kultúrához kötődő országokhoz képest különösen nyugati mintájú gazdaságpolitikát folytat.

Az ország főügyésze most azonban közölte: az Igazság és Fejlődés pártja valójában iszlamista politikát folytat, és ennek alátámasztására bemutatott egy 162 oldalas vádiratot.

Ez kiemelten kezeli például, hogy a kormány az állami és oktatási intézményekben is engedélyezni akarja a nőknek az iszlám fejkendő viseletét. A kormányzó AKP párt nemrég még az alkotmányt is módosította, hogy az egyetemista lányok fejkendőben járhassanak.

A világiak attól rettegnek, hogy ez az első lépés az iszlám köztársaság felé. A török bíróságok a hatvanas évek óta 20 különböző pártot tiltottak be, mert azzal vádolták őket, hogy iszlamista, vagy kurd szeparatista programot hirdettek.

Az alkotmánybíróság megvizsgálja a vádakat és valószínűleg több hónapig elhúzódó eljárást kezdeményez. A BBC elemzője szerint a lépés leállítja a reformokat és elijeszti a külföldi tőkét. Az EU korábban aggodalmát fejezte ki a vita miatt, amely Brüsszel szerint akadályozhatja Törökország uniós felvételét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×