INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Minden minisztériumból loptak már számítógépet - bizalmas adatokkal

Infostart / InfoRádió
Ötszáznál több számítógépet loptak el a német hatóságoktól az elmúlt három évben - írta a Bild Zeitung. A lap szerint így a tolvajok nagy mennyiségű bizalmas adat birtokába jutottak. Svájcban is előfordul adatlopás - mégpedig kimondottan zsarolási céllal.

Az ellenzéki szabaddemokraták parlamenti frakcióvezetője súlyos gondatlanságot vetett a hatóságok szemére, mert - mint képviselőházi felszólalásában hangoztatta - különben nem lehetett volna félezer, bizalmas adatokat tartalmazó computert ellopni.

A Bild Zeitung című bulvárlap értesülése szerint csaknem valamennyi minisztériumot és állami hivatalt megdézsmálták a számítógép-tolvajok. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy ezzel mekkora csapást mértek az adatvédelemre.

Azonban nemcsak Németországban, hanem Svájcban is igyekeznek illetéktelenek bizalmas adatokhoz hozzáférni. A múlt hónapban kirobbant német adóbotrány után kiváltképpen a bankokban elhelyezett összegekre vonatkozó adatok iránt nagy az érdeklődés.

Tegnap a dél-németországi Baden-Württemberg tartomány kormánya kapott ajánlatot ismeretlen személyektől, akik kerekeken 30 ezer svájci bankadatot kínáltak fel anyagi ellenszolgáltatás ellenében. A közelmúltban pedig liechtensteini bankokban elhelyezett német betétekre vonatkozó bizalmas adatokat próbáltak eladni a német adóhivatalnak.

A német hírszerző szolgálat az adóbotrány kirobbanását követően elismerte, hogy több mint 4 millió eurót fizetett annak az informátornak, akitől egyebek között a német posta időközben leváltott vezérigazgatójának liechtensteini számláira vonatkozó adatok birtokába jutott.

Hanganyag: Vincze András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk