eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Obama magabiztosan nyert Mississippiben

Barack Obama szenátor magabiztosan nyerte a keddi előválasztást a demokrata párti elnökjelöltségért folyó versenyben a déli Mississippi államban. A papírforma érvényesült: az illinoisi szenátornak az összes közvélemény-kutató intézet nagyarányú győzelmet jósolt a Mexikói-öböl partján fekvő államban, ahol az országban legmagasabb, 37 százalékos a fekete lakosság aránya.

Az adatok 60 százalékos ismereténél Obama 57-41 arányban vezetett Hillary Clinton előtt. A felmérések szerint a választók döntően bőrszín alapján szavaztak: a feketék 90 százaléka Obamára, a fehérek 70 százaléka Hillaryra voksolt.

Mississippi 33 elkötelezett, vagyis az aspiránsok között a végeredmény arányában szétosztandó küldöttet (delegátust), továbbá 7 el nem kötelezett, vagyis elvben a saját belátása szerint voksoló szuperdelegátust küld az augusztusi jelöltállító pártkonvencióra.

Miközben a republikánus oldalon már eldőlt a verseny - John McCain szenátor megszerezte a jelöltséghez szükséges számú küldöttet - a két demokrata jelöltaspiráns küzdelme eldurvulni látszik.

Kedden már mindkét szenátor Pennsylvaniában kampányolt; a 188 küldöttet adó államban rendezik meg a következő előválasztási fordulót április 22-én. Clinton azzal támadta egy gyűlésen riválisát, hogy ígéretei nincsenek összhangban tetteivel. Obama tanácsadói pedig azzal vádolták a volt first ladyt, hogy negatív kampányt folytat.

Az Obama-stáb azért is Clintonnak esett, mert Hillary egy ismert támogatója, az 1984-es alelnökjelölt Geraldine Ferraro úgy nyilatkozott: ha Obama fehér vagy nő volna, nem lehetne jelenlegi helyzetében, szerencsés, hogy eljutott idáig. Clinton azonnal elhatárolódott Ferraro véleményétől.

A demokrata jelöltségért évtizedek óta nem volt ennyire szoros a verseny: soha nem volt még ekkora esélye, hogy egy nő vagy egy fekete legyen az amerikai elnök. A versengés gyors befejeződésére - ezt a párt és a leendő demokrata jelölt érdekében sok demokrata vezető szorgalmazza - nincs kilátás: Clinton már Texas előtt világossá tette, hogy akkor sem adja fel a küzdelmet, ha ott veszít. Obama pedig hétfőn ábrándította ki azokat, akik titkon egy Clinton-Obama nyerő párosban reménykedtek: közölte, esze ágában sincs Clinton mellett alelnökjelölt lenni.

A számítások szerint egyik aspiránsnak sincs esélye, hogy a júniusig tartó előválasztási periódusban megszerezze a jelöltséghez szükséges 2024 küldöttet, a döntés így valószínűleg a 795 szuperküldöttre marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Ömlik a támogatás az agráriumba: évi 160 milliárd forinttal bővülhet az ágazat jövedelme

Nagy érdeklődés kíséri az augusztusban kiírt agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat – mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az MBH Bank szakmai rendezvényén. Az ágazatba döntően hazai társfinanszírozással mintegy 1500 milliárdos fejlesztési forrás kerül 2027-ig, ezzel a számítások szerint évi 150-160 milliárd forint jövedelembővülés érhető el.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 13:44
×
×
×
×