INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Továbbgyűrűzhet az ukrán gázválság

InfoRádió / MTI
Kijev csökkentheti az Európába irányuló földgázszállításokat, ha a Gazprom a jelenleginél is kevesebb energiahordozót szállít Ukrajnának - közölte a Naftogaz ukrán vállalat.

Európa többi részébe is továbbgyűrűzhet az ukrán gázválság, ha az orosz Gazprom tovább csökkenti az Ukrajnának szállított energiahordozó mennyiségét - jelentette be a Naftogaz ukrán energiaipari vállalat.

A tájékoztatás szerint az ukrán cég csak addig tudja garantálni az európai fogyasztóknak a szállítást, amíg az nem veszélyezteti az ukrán energiaellátás biztonságát.

Korábban a Gazprom azt jelezte, hogy kedden - közép-európai idő szerint - 18 órától további 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz mennyiségét, miután Ukrajna az idei szállítások után már 600 millió dollárral adósa, miközben nincs még érvényes megállapodása 2008-ra.

Ha az orosz cég beváltja fenyegetését, Ukrajna estétől már csak mintegy feleannyi orosz földgázhoz jut, mint korábban, miután hétfő reggel már 25 százalékkal csökkentették a szállításokat.

Nem mindegy...

A Gazprom Európa gázszükségletének közel a negyedét biztosítja, főként Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül.

Tavaly az előzetes adatok szerint mintegy 150 milliárd köbméter gázt exportált Európába, ennek nagyobbik részét, több mint kétharmadát Nyugat-Európába, kevesebb mint egyharmadát Kelet-Európába.

Eddig mind az oroszok, mind pedig az ukránok azzal nyugtatták az Európai Unió tagállamait, hogy vitájuk nem fogja érinteni az európai gázexportot.

A magyar szakértők korábban azt mondták: ha kevesebb gáz érkezik Ukrajnából, akkor a nyugat-európai beszerzést emelik meg, illetve a földalatti tározókból fokozzák a gáz kitárazását.

Egy ideig pótolható a kieső gáz

 

Ha nem is kapnak értesítést az üzleti partnertől, akkor is a mérőállomásokon a szakemberek azonnal észreveszik, ha alacsonyabb a gáznyomás a vezetékben - mondta a Földgázszállító Zrt. igazgatója. Zsuga János hozzátette: az ilyen eseményre nagyon gyorsan tudnak reagálni, úgy, hogy azt a lakosság gyakorlatilag nem is érzi meg.

 

Magyarország gázfogyasztása napi 46-48 köbméter, a hazai termelés napi 10 millió köbméter. A gáztározókból naponta lehet kivenni, ezért a szolgáltató anélkül tudja pótolni az esetlegesen kieső gázt, hogy azt a lakosság észre sem veszi.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk