eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Továbbgyűrűzhet az ukrán gázválság

Kijev csökkentheti az Európába irányuló földgázszállításokat, ha a Gazprom a jelenleginél is kevesebb energiahordozót szállít Ukrajnának - közölte a Naftogaz ukrán vállalat.

Európa többi részébe is továbbgyűrűzhet az ukrán gázválság, ha az orosz Gazprom tovább csökkenti az Ukrajnának szállított energiahordozó mennyiségét - jelentette be a Naftogaz ukrán energiaipari vállalat.

A tájékoztatás szerint az ukrán cég csak addig tudja garantálni az európai fogyasztóknak a szállítást, amíg az nem veszélyezteti az ukrán energiaellátás biztonságát.

Korábban a Gazprom azt jelezte, hogy kedden - közép-európai idő szerint - 18 órától további 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz mennyiségét, miután Ukrajna az idei szállítások után már 600 millió dollárral adósa, miközben nincs még érvényes megállapodása 2008-ra.

Ha az orosz cég beváltja fenyegetését, Ukrajna estétől már csak mintegy feleannyi orosz földgázhoz jut, mint korábban, miután hétfő reggel már 25 százalékkal csökkentették a szállításokat.

Nem mindegy...

A Gazprom Európa gázszükségletének közel a negyedét biztosítja, főként Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül.

Tavaly az előzetes adatok szerint mintegy 150 milliárd köbméter gázt exportált Európába, ennek nagyobbik részét, több mint kétharmadát Nyugat-Európába, kevesebb mint egyharmadát Kelet-Európába.

Eddig mind az oroszok, mind pedig az ukránok azzal nyugtatták az Európai Unió tagállamait, hogy vitájuk nem fogja érinteni az európai gázexportot.

A magyar szakértők korábban azt mondták: ha kevesebb gáz érkezik Ukrajnából, akkor a nyugat-európai beszerzést emelik meg, illetve a földalatti tározókból fokozzák a gáz kitárazását.

Egy ideig pótolható a kieső gáz

 

Ha nem is kapnak értesítést az üzleti partnertől, akkor is a mérőállomásokon a szakemberek azonnal észreveszik, ha alacsonyabb a gáznyomás a vezetékben - mondta a Földgázszállító Zrt. igazgatója. Zsuga János hozzátette: az ilyen eseményre nagyon gyorsan tudnak reagálni, úgy, hogy azt a lakosság gyakorlatilag nem is érzi meg.

 

Magyarország gázfogyasztása napi 46-48 köbméter, a hazai termelés napi 10 millió köbméter. A gáztározókból naponta lehet kivenni, ezért a szolgáltató anélkül tudja pótolni az esetlegesen kieső gázt, hogy azt a lakosság észre sem veszi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×