eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismét szorított egyet Ukrajnán a Gazprom

Eddig nem befolyásolta az európai gázszállításokat az újabb orosz-ukrán gázvita. Bár a Gazprom beváltotta ígéretét és közlése szerint további 25 százalékkal csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, a Naftogaz nem csapolta meg az Európába irányuló vezetékeket, mint ahogy azt kilátásba helyezte.

A Gazprom beváltotta ígéretét és orosz közlések szerint további 25 százalékkal, azaz összesen 50 százalékkal csökkentette kedden estére gázszállítását Ukrajnának.

Az ukrán állami vállalat, Naftogaz szóvivője most azt mondta: még egy ideig tudják biztosítani a gázellátást az országban, annak ellenére, hogy szerintük nem 50, hanem összesen 82 százalékos szállításcsökkenést állapítottak meg.

A szóvivő hozzátette: remélik, hogy a hét végére rendeződik a vita. Korábban a Naftogaz azt közölte: Európa többi részébe is továbbgyűrűzhet az ukrán gázválság, ha az orosz Gazprom tovább csökkenti az Ukrajnának szállított energiahordozó mennyiségét.

A tájékoztatás szerint az ukrán cég csak addig tudja garantálni az európai fogyasztóknak a szállítást, amíg az nem veszélyezteti az ukrán energiaellátás biztonságát.

Az orosz Gazprom azután döntött a szállítások korlátozásáról, hogy Kijev még nem rendezte 600 millió dolláros adósságát és nincs érvényes megállapodása 2008-ra. A vállalat először hétfő reggel csökkentette a szállításokat, 25 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×