eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ez a magyar kormány: "Egy levágás előtt elkábított tehén"

A népszavazás előtti magyarországi helyzettel foglalkozik keddi közép-európai jegyzetében a Hospodárské Noviny című mértékadó cseh politikai és gazdasági napilap.

"Mint egy levágás előtt elkábított tehén, úgy megy Gyurcsány Ferenc kormánya (...) a népszavazásra. Másként ugyanis nehéz megmagyarázni azt a helyzetet, amikor a kormánypárt és a miniszterelnök a népszerűségi listák legaljára csúsznak, de közben egy tapodtat sem engednek" - írja a lapban Martin Ehl, a magyar problémákkal is gyakran foglalkozó külpolitikai rovatvezető.

A publicista szerint a "posztkommunisták" nem vagdalkoznak maguk körül, és nem követelik a másfél éve bevezetett reform- és megszorító intézkedések visszavonását. A szocialisták az eladósodás és a liberális koalíciós partner nyomására így a gyakorlatban jobboldali programot valósítanak meg, és saját létüket kockáztatják.

Az ellenzéki Fidesznek, amely a reformokról szóló népszavazást keresztülvitte, viszont a kormány bírálatán kívül nincs más politikája. A Fidesz által javasolt populista lépések inkább illenének egy baloldali párthoz, mint egy magát konzervatívnak minősítő párthoz - olvasható a lapban.

"Orbán, mint mindig, most is elfelejtette megmondani, hogy a (kormány által bevezetett) takarékossági intézkedések, a privatizáció, a tandíj és az orvosi vizitdíj helyett, amelyek célja a mélyen eladósodott magyar gazdaság rendbetétele, ő és pártja mit is tennének" - jegyzi meg a szerző.

"A magyarok egyszerűen különlegesek - és nem csak nyelvükkel. Mindig mást kell csinálniuk, mint szomszédjaiknak. Amikor a szocializmus válságban volt, a magyaroknak ott volt a saját fogyasztói gulyáskommunizmusuk. Most, amikor Közép-Európa többi állama rekordokat döntöget a gazdasági növekedésben, a budapesti GKI gazdasági intézet úgy látja: jó lesz, ha a magyar GDP az idei első negyedévben egyáltalán pluszban lesz" - zárja írását Martin Ehl.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×