eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Örülnek a bűnözők: kevés a képzett nyomozó

Gyilkosok, szexuális erőszaktevők és csalók ússzák meg a felelősségre vonást, mert nincs elég szakképzett és tapasztalt nyomozó Nagy-Britanniában - derült ki egy kiszivárogtatott rendőrségi jelentésből. A teljesítménykényszer és a rengeteg papírmunka miatt a rendőrök elsősorban a kisebb bűncselekmények megoldására koncentrálnak.

A lap birtokába került jelentést a rendőrszakszervezet készítette. Kiderül belőle, hogy a rendőrök között súlyos problémát okoz a képzettség és a tapasztalat hiánya, így gyakran alkalmatlan nyomozók vezetik a veszélyes bűncselekmények vizsgálatát.

Az Alan Gordon alelnök által jegyzett jelentés ezért sürgeti a kormányzatot, hogy sürgősen biztosítson több pénzt a rendőrségnek, állapítsa meg a teljes körű képzésben részesülő tisztek minimális létszámát, és ezt a szükséges arányt tartsa is fenn.

A "Nyomozók elvesztése: Jelentés a frontvonalról" című dokumentum az angliai és walesi helyzetről megállapítja, hogy "riasztóan" kevés a legsúlyosabb bűncselekmények - gyilkosság, gyanús haláleset, szexuális bűncselekmény, rablás, csalás és gyújtogatás - ügyében bevethető nyomozó; a kapitányságok az előírt létszám felével-harmadával dolgoznak.

Mivel kevés az ember, de elő van írva, hogy mennyi ügyet kell elzárni, a vezetők inkább az apróbb, gyorsan felderíthető bűncselekményekre állítják rá a nyomozókat. Ezáltal hamis biztonságérzetet keltenek, mert a közvélemény csak a felderítési arányokat ismeri - a hátteret nem.

Ráadásul a nyomozók - akik korábban készek voltak a munkaidőn túl is dolgozni - ma már egyre kevésbé hajlandóak túlórát vállalni. Rossz néven veszik azt is, hogy a rendőrség vezetői közül a legtöbbnek nincs nyomozati tapasztalata - így aztán fogalmuk sincs a bűnüldözői munkáról.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×