eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarics: "Clinton, a menedzser, Obama, a vizionárius"

Hillary Clinton menedzser, Barack Obama pedig vizionárius típusú politikus - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. A demokrata párti jelöltekről szólva Magyarics Tamás úgy vélte: Barack Obama az amerikai álmot testesíti meg, a baloldali törzsszavazók után azonban most újra szólnia kellene a középen állókhoz.

Menedzseri típusú elnökséget ígér Hillary Clinton, akinek politikája - annak ellenére, hogy az iraki háború befejezését ígérte, és változásokat az egészségügyben, az adórendszerben, valamint az oktatástámogatásban - politikája inkábba a válságkezelésről szól - mondta a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hillary Clinton hagyományos demokrata, amerikai értelemben véve liberális politikát ígért, olyat, amely Franklin Roosevelttől kezdve Harry Truman, Kennedy, Johnson munkásságán át húzódik egészen a kilencvenes évekig; Bill Clinton már inkább középutas volt - tette hozzá Magyarics Tamás.

Obama, maga az amerikai álom

A másik demokrata elnökjelölt, Barack Obama vizionárius: a politikus az amerikai álmot próbálja újjáéleszteni. Õ maga is ennek a "terméke": fekete apától és fehér anyától származik, Indonéziában nevelkedett, a Harvadra járt - mondta a szakértő.

Magyarics Tamás szerint a színes bőrű politikus éppen ezért képes arra, hogy elhitesse az emberekkel: mindenkinek lehetősége van az érvényesülésre. Hillary Clinton ezt nem tudja megtenni, hiszen politikus-dinasztiából jön, amiért az Obama-tábor támadja is.

Az illinois-i szenátor beszédeiben baloldalibb politikát ígér, mint Clinton: ő is szorgalmazza az Irakból való kivonulást és a jóléti állam kiterjesztését, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint azonban nyilvánvaló, hogy programját teljes egészében nem tudja megvalósítani, hiszen annak nincs meg az anyagi fedezete.

A külpolitikai szakértő szerint Barack Obama most átkerült a baloldalra, és a demokrata törzsszavazókat célozza meg, fontos lenne azonban, hogy újra szóljon a középen állókhoz is.Kié lesz Texas?

Nemrég még úgy tűnt, hogy a jövő keddi, texasi előválasztáson Clinton-győzelem várható, hiszen a közvélemény-kutatások a politikus 20 százalékos előnyét mutatták, az elmúlt napokban azonban fordult a kocka: most 6 százalékkal Barack Obama vezet - mondta Magyarics Tamás.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint Hillary Clinton azért lehet bajban, mert ebben az államban más az előválasztások és jelölőgyűlések szabálya, mint máshol: Texasban olyan arányban osztják el a delegátusokat az egyes körzetekben, amilyen arányban a szavazók az előző elnökválasztáskor a demokrata pártot támogatták.

A demokrata Hillary Clintont eddig elsősorban a latin-amerikai származásúak támogatták, míg az afro-amerikai jelöltet elutasították. A probléma az, hogy Texasban a latinok nagy része George Bush-t támogatta a legutóbbi elnökválasztás idején, így a nagyobb körzetekben kisebb lesz a demokrata delegátus - magyarázta a szakértő.

Hiába nagyobb tehát Clinton támogatottsága a latinok körében, nem biztos, hogy ezt ki tudja használni - fűzte hozzá Magyarics Tamás.

A nagyvárosokban élők és a fehérek körében Obama népszerűbb. A nők általában inkább Hillary Clintont támogatják, de ez sem kivétel nélküli szabály, hiszen Iowában többen szavaztak a színes bőrű jelöltaspiránsra - mondta a Magyar Külögyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×