eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Egyre több szerb rendőr tiltakozik Koszovóban

Százötven koszovói szerb rendőr tette le szombaton a szolgálatot, ezzel országos méretűvé vált tiltakozásuk a két hete függetlenné vált állam albán vezetése ellen.

A szerb rendőrök nem ismerik el a független Koszovót, az ENSZ BT máig érvényes 1244-es határozatára hivatkoznak, és azt követelik, hogy továbbra is az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK fennhatósága alá tartozzanak.

Az UNMIK - egymást váltó vezetőinek kezdeményezésére, anélkül, hogy ennek a szabályait bárki meghatározta volna - már három éve elkezdte átadni jogosítványait az albán többségű Koszovói Rendőri Szolgálatnak (KPS). Jelenleg Koszovóban mintegy 7000 rendőr van, akiknek körülbelül a 10 százaléka szerb.

Az ország középső részén, Pristina környékén dolgozó 150 rendőr két napja közölte, hogy nem engedelmeskedik albán parancsnokainak, továbbra is UNMIK-felügyeletet követel.

Miután az erről folytatott tárgyalások eredménytelenül végződtek, vezetőik leadták személyi fegyvereiket, rádió-adóvevőjüket, jelvényüket, és társaik követték példájukat.

Miközben a szerb rendőrök el nem ismert albán fölötteseikkel tárgyaltak a gracanicei rendőrkapitányságon, az épület előtt teljes rohamfelszerelésbe öltözött albán rendőrök sorakoztak fel, és megjelent a KFOR, a nemzetközi békefenntartók helyi svéd kontingensének egy páncélozott járműve és két gépkocsija is.

A Pristinából Gracaniceba vezető utat a város határánál az albán és az UNMIK-rendőrség lezárta, és minden járművet ellenőrzött.

Gracanice és a környező szerb települések képviselői szombaton azt kérték a KFOR körzeti ír parancsnokától, hogy a sikertelen rendőrségi tárgyalások után a nemzetközi békefenntartó erők katonái szavatolják a biztonságukat.

A legdélibb koszovói szerb enklávéban, Shterpce (Strpce) környékén is UNMIK-parancsnoklás alatt akarnak tovább dolgozni a szerb rendőrök, ám ők - attól függetlenül, hogy mi lesz a döntés - egyelőre nem kívánják leadni fegyvereiket, egyéb felszerelésüket. Képviselőik egyelőre Ferizajban (Urosevac) tárgyalnak az UNMIK és a KPS illetékeseivel.

Észak-Koszovóban, ahol a szerbek egy tömbben élnek, a szerb rendőrök mindmáig az UNMIK irányítása alatt működnek. Kísérlet sem történt arra, hogy összekeverjék őket az albán rendőrökkel, valamilyen módon a KPS részévé tegyék őket. Az Ibar folyó által albán és szerb többségű részre osztott Mitrovicenak (Kosovska Mitrovica) ma például két egymástól jól elkülönülő rendőrsége van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×