eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nevelőintézeti iszonyat: egy szemtanú vallomásai - csak felnőtteknek!

A nagy-britanniai Jersey szigetén egy volt nevelőintézetnél szombaton előkerült egy valószínűleg megerőszakolt, majd legyilkolt gyermek koponyacsontja. Miközben az ügyben egyre nagyobb erőkkel nyomoz a rendőrség, a SkyNews brit hírtelevízió talált egy szemtanút, aki az intézményben nőtt fel. A következő összeállítást csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

A 38 éves Steve egyike azon keveseknek, akik teljes gyerekkorukat a Jersey szigetén lévő Haut de la Garenne nevelőintézetben töltötték. A férfi elmondása szerint a most egy lehetséges kínzás- és gyilkosságsorozat miatt a reflektorfénybe került intézményben mindennapos volt a szexuális, fizikai és pszichikai bántalmazás.

A férfi ma sikeres üzletember, több ingatlannal, jól fizető IT-s állással, aki a tervei szerint nyáron megnősül. Egy 11 éves fiú büszke édesapja.

Steve azt mondja, még ma is nehéz beszélnie azokról a dolgokról, melyeken átment a nevelőintézetben. "Amikor nyolc éves voltam, egy férfi arra kényszerített, hogy orálisan háromszor kielégítsem" - emlékezik vissza, ám azt nem tudja megmondani, hogy az illető látogató, vagy belsős volt-e, mivel "annyian jártak ki-be".

Véresre verték

"Arra is kényszerítettek, hogy addig álljak egy sarokba, amíg össze nem esek, csak azért, mert egy este nem akartam elaludni. Amikor nem érték el a kívánt hatást, akkor mindenkit letereltek az udvarra pizsamában. Ott egy férfi nádpálcával a kezében kergetni kezdett minket, akit utolért, azt jól elverte. A végén a pizsamám cafatokban lógott. A lábam vérzett, alig tudtam levegőt venni. Emlékszem az egyik alkalmazott azt mondta: ez így nem helyes" - meséli Steve.

A férfi kisbabaként került az intézet falai közé, ahonnan 16 éves koráig gyakorlatilag nem tette ki a lábát. Azt állítja, nem csak a személyzet, a gyerekek is követtek el erőszakot.

"Egyszer 8 éves koromban sarokba szorítottak. Azt hittem, a banda tagja vagyok, de megragadtak, levetkőztettek és arra kényszerítettek, hogy szexuális kapcsolatba lépjek egy körülbelül 15 éves lánnyal. Természetesen nem tudtam, hiszen csak 8 éves voltam, de úgy kellett tennem, mintha... Ha nem így tettem volna, alaposan elvertek volna csalánnal és megköveztek volna" - emlékezik vissza Steve.

Vigyázz, nehogy a Baintree-be kerülj!

A 38 éves férfi beszél a nevelőintézet belső hierarchiájáról is: "az Aviemore a babák és a kisgyerekek részlege volt. A Dunluce-ban lakott a többi gyerek. A Claymore-t a 'normális' fiataloknak tartották fönn, azoknak, akik semmi rosszat nem követtek el. Ám a Baintree-be tették azokat, akik valami rossz fát tettek a tűzre. Gyerekként hallottam, ahogy a többiek arról beszélnek: ha rosszalkodsz, vigyázz, nehogy lebukj, mert akkor a Baintree-ben végzed".

Amikor elhagyta az intézetet, Steve megpróbálta elmondani, mi folyik odabent. Beszélt egy nevelőtiszttel is, ám az elmondottakkal érdemben senki sem foglalkozott. Mi több, még ma is megpróbálják elhallgattatni. A közelmúltban például az egyik volt felügyelő hívta fel, ám a telefont az egyik asszisztense vette fel.

Még most is zsarolják

"Az illető azt sugallta, hogy mivel jó életem van, nagyon jó munkám, családom, már régen elhagytam a szigetet, mindez már a múlté. A múlt előrángatása senkin nem segít, csak még több gondot okoz" - meséli Steve.

"Azt feleltem, hogy már beszéltem a rendőrséggel, mire azt mondta: tudom, de ha további részletek iránt érdeklődnek, a saját jól felfogott érdekemben mondjam azt, hogy már mindent elmondtam, amit tudok" - teszi hozzá a férfi, akinek legnagyobb félelme, hogy ha sikerül azonosítani az intézet környékén talált gyerekmaradványokat, kiderül, hogy valamelyiket ismerte.

Mivel sok évet töltött a nevelőintézetben, tisztában van vele, hogy több gyerek "eltűnt". Mint mondja, akkoriban azt feltételezte, hogy hazamentek, ám most könnyen kiderülhet, hogy a sziget borzalmas titkokat rejt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×