eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Nem báb, miniszterelnök vagyok"

A thaiföldi miniszterelnök szerint szó sincs arról, hogy az országba minap hazatért, két éve megbuktatott Thakszin Sinavatra irányítaná a háttérből. Szamak Szundaravedzs hangsúlyozta: ő nem egy báb, hanem kormányfő. Thakszin Sinavatra az utóbbi napokban többször hangoztatta, hogy nem kíván részt venni a politikai életben, de több elemző meg van győződve az ellenkezőjéről.

A thaiföldi miniszterelnök visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint valójában nem ő, hanem a 2006-ban megbuktatott és külföldi száműzetéséből a minap hazatért Thakszin Sinavatra irányítaná a háttérből a kabinetet.

Az elmúlt két évet külföldön töltő Thakszin Sinavatrát tavaly öt évre eltiltottak a politizálástól. "Becsmérlőim azt mondják, hogy az igazi kormányfő tegnap tért vissza az országba, de én vagyok a miniszterelnök" - jelentette ki pénteken Szamak Szundaravedzs a bangkoki látogatáson tartózkodó Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettessel tárgyalva.

A kormányfő egy sajtóértekezletén meglehetősen ingerült hangnemben válaszolt egy ezt a témát firtató újságírói kérdésre, mondván: ő nem "báb".

A 2001-től miniszterelnök Thakszin Sinavatrát 2006-ban buktatták meg királypárti tábornokok, majd a politikus elhagyta az országot. Adócsalás, vesztegetés és hatalommal való visszaélés gyanújával eljárást indítottak ellene.

Az alkotmánybíróság 2007-ben választási csalás miatt öt évre eltiltotta minden politikai tevékenységtől, pártját, a Thai Rak Thait pedig feloszlatta. Tavaly augusztusban letartóztatási parancsot adtak ki a milliárdos politikus ellen.

A feloszlatott párt tagjaiból megalakult a Népi Erő Pártja, amelynek élére Szamak Szundaravedzset jelölte ki Thakszin Sinavatra. Decemberben a párt nagy arányban megnyerte a parlamenti választásokat.

A száműzött politikus csütörtökön tért vissza hazájába. A rendőrség azonnal őrizetbe vette, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Március 12-én kell bíróság elé állnia.

Thakszin Sinavatra az utóbbi napokban többször hangoztatta, hogy nem kíván részt venni a politikai életben, de több elemző meg van győződve arról, hogy rövidebb-hosszabb ideig a kulisszák mögötti első sorból fogja irányítani a kormány tevékenységét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×