eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megszűnhet az egykepolitika Kínában

A kínai vezetés felülvizsgálja az ország családtervezési rendszerét, mert az károsan hat a gazdaságra, és demográfiai időzített bombaként működik - jelentette ki a kínai kormány egyik tagja.

A népesség- és családtervezési bizottság miniszterhelyettese közölte: a politikai vezetés legfelső szintje foglalkozik a kérdéssel, mivel attól tartanak, hogy a jelenlegi rendszer károsítja a társadalom szövetét.

A politikus nem tudott válaszolni arra kérdésre, hogy mikor és pontosan milyen formában akarják átalakítani a szabályozást.

Az ázsiai országban 1979-ben korlátozták a gyermekek számát, miután a népesség növekedése kicsúszott az ellenőrzés alól. Ez nem utolsósorban azért következett be, mert Kína mindenható vezetője, Mao Ce-tung a hatvanas években meghirdette, hogy a lakosság lélekszámának növelésével kell legyőzni az Egyesült Államokat.

A kommunista diktátor halála után bevezetett családtervezési intézkedések - köztük a mindössze egy gyermek engedélyezése - közutálat tárgyát képezik Kínában, még akkor is, ha bizonyos feltételek mellett megengedett a második gyermek. Ez bizonyos vidéki területeken lehetséges, és az is enyhítő feltétel, ha az első gyermek lány - a kínai kultúrában ugyanis hagyományosan a fiúgyermekeket preferálják.

A szabály megszegőinek bírságot kell fizetniük, az állami alkalmazottak pedig automatikusan elvesztik az állásukat. A törvénytisztelők viszont oklevelet kapnak, nyugdíjba vonulásukkor pedig jelentős összegű pénzt is.

A miniszterhelyettes szerint ugyanakkor nincs napirenden a családtervezési rendszer összes korlátozásának eltörlése, a lakosság ugyanis a jelenlegi szabályok mellett is a mostani 1,3 milliárdról 1,5 milliárdra nő 2033-ra.

A jelenlegi rendszer potenciális problémái között meg szokták említeni, hogy néhány évtized múlva relatíve kevés keresőnek kell majd eltartania a szüleit - Kínában gyakorlatilag nincs nyugdíjrendszer -, és hogy a nemek aránya ijesztően eltolódott a fiúk javára, ezért közülük sokan nem találnak majd társat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×