eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kilép-e valaha az új orosz elnök a régi árnyékából?

A március 2-i oroszországi elnökválasztás előtt vajmi kevés jel utal arra, hogy új államfő veszi át a világ legnagyobb országának vezetését - egy minapi értekezleten is Vlagyimir Putyin állt a középpontban, míg valószínű utódja, Dmitrij Medvegyev visszafogottan szerepelt.

A Kremlben tartott eseményen a 2005-ben indított szociális programok - az egészségügy és az oktatás fejlesztése, lakásépítés - előrehaladásáról értekeztek az ország vezetői, és a show-t ezúttal is Vlagyimir Putyin vitte el, az ő beszéde vezette fel az eseményt, ő tett fel kérdéseket, és ő összegzett.

A jelenlegi államfő úgy fogalmazott: a programokat első miniszterelnök-helyettesként felügyelő Dmitrij Megvegyev sikereket ért el, "de még sok munkát kell elvégeznünk". A hangsúly a többes szám első személyen van, hiszen Vlagyimir Putyin egyáltalán nem kíván távozni a hatalom közeléből második elnöki ciklusának lejárta után.

Emlékezetes, hogy - az értekezleten csak egy rövid, statisztikai adatokkal telezsúfolt beszédet mondó - Dmitrij Medvegyev Vlagyimir Putyin támogatásának elnyerése után rögtön bejelentette, hogy megválasztása után a jelenlegi államfőt kéri fel miniszterelnöknek.

Noha sokan elutasítják, hogy a jelenlegi miniszterelnök-helyettes csak báb lenne az elnök kezében, az elemzők úgy vélik: nincs érdemi vita a két politikus között, de ha lenne, biztosan Vlagyimir Putyin kerülne ki győztesen a konfliktusból.

Nincs vele az erő

A 42 éves Dmitrij Medvegyev először a kilencvenes évek elején, a szentpétervári adminisztrációban dolgozott együtt Vlagyimir Putyinnal, 1999 óta pedig folyamatosan annak miniszterelnöki, majd elnöki csapatában töltött be különböző tisztségeket.

Dmitrij Oreskin politikai elemző ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Oroszországban már több vezető is a korábbi vezér beosztottjaként szerezte meg a hatalmat, például Joszif Sztálin és Nyikita Hruscsov.

Ezzel együtt a szakemberek csak találgatják, mekkora a valódi jelentősége a mester és tanítványa retorikájában megfigyelhető tagadhatatlan különbségnek. Dmitrij Medvegyev többször is kiállt a politikai és gazdasági szabadságjogok mellett, amelyek megnyirbálásában Vlagyimir Putyin igencsak jeleskedett.

"Tökéletesen tudatában vagyunk annak, hogy egy nem demokratikus ország soha nem lehet igazán virágzó" - fogalmazott a politikus a tavalyi davosi világgazdasági fórumon, egy szibériai kampánybeszédében pedig azt mondta: "A szabadság jobb, mint a szabadság hiánya, ennek az elvnek kell politikánk magját alkotnia. Szabadság alatt annak minden megnyilvánulási formáját értem, a személyes, a gazdasági és a véleménynyilvánítási szabadságot egyaránt".

Ezzel kapcsolatban a már idézett Dmitrij Oreskin arra hívja fel a figyelmet, hogy az elnökjelöltnek nincs meg az a politikai háttere, amelyre támaszkodva független politikát folytathatna. Több elemző máris a leendő elnök gyengítésére tett kísérletet lát a Dmitrij Medvegyev szövetségese, Alekszej Kudrin pénzügyminiszter elleni támadásokban.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×