eur:
389.7
usd:
361.93
bux:
68560.21
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány Putyinnak: "Önök gyorsabbak voltak"

Az orosz elnökkel is találkozott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Moszkvában, ahol csütörtökön aláírták a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló megállapodást. A magyar kormányfő kijelentette: "Önök gyorsabbak voltak mint a Nabucco".

A magyar miniszterelnök Moszkvában tárgyal, ahol aláírták a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló megállapodást.
A dokumentumot Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi miniszter, valamint Veres János pénzügyminiszter látta el kézjegyével.

Gyurcsány Ferenc találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel, akinek azt mondta a tervezett közös európai gázvezeték kapcsán: "Önök gyorsabbak voltak mint a Nabucco".

A magyar kormányfő egyetértett abban Vlagyimir Putyinnal, hogy az energetika fontos szerepet játszik az orosz-magyar együttműködésben.

Putyin nem kételkedik

Vlagyimir Putyin orosz államfő a megbeszélésen meggyőződését fejezte ki, hogy megvalósul a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakasza, és úgy vélekedett, hogy az megnöveli majd Magyarország jelentőségét az európai energiaellátásban.

"Ha ez a projekt megvalósul - és nincs okom kételkedni ebben - nőni fog Magyarországnak, mint az európai energetika fontos láncszemének szerepe és jelentősége, és fokozódik a Magyarországra irányuló szállítások megbízhatósága" - mondta az orosz elnök.

A megbeszélésen részt vett Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes, az orosz elnöki poszt várományosa, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke, Leonyid Rejman információtechnológiai és kommunikációs miniszter, magyar részről pedig Veres János pénzügyminiszter.

Előzetes egyeztetés nélkül

Előzetes parlamenti egyeztetés nélkül jelentette be a kormányfő hétfő délután, hogy a Gazprom elnökével, Oroszország első miniszterelnök-helyettesével megállapodott abban, hogy Magyarország csatlakozik a Déli Áramlat gázvezetékhez.

A megállapodás része az évi tízmilliárd köbméteres kapacitású gázvezeték, és egy ehhez kapcsolódó egymilliárd köbméteres magyarországi gáztározó megépítése.

{{keretes_cim}}

A Fidesz továbbra is kifogásolja, hogy a Déli Áramlat gázvezetékről szóló orosz-magyar szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a magyar közvélemény - jelentette ki a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője.

Navracsics Tibor közölte: pártja ugyanakkor támogatja, hogy ötpárti nyilatkozat legyen az európai Nabucco gázvezeték melletti magyar elkötelezettségről.

Az MSZP szerint a Déli Áramlat gázvezeték nem valamivel szemben, hanem az európai uniós Nabucco-vezetékkel együtt valósul meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×