eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Valódi horror: a gondozók ásták el a gyermekotthon lakóit?

Nagy-Britannia történetének legnagyobb gyermekbántalmazási botrányára derülhet fény, ha beigazolódik, hogy bentlakók holttesteit temették el titokban az egykori gyermekotthon területén. Az emberi maradványok felkutatására kiképzett kutyák eddig hét holttest helyét mutatták meg a nyomozóknak.

Évtizedeken át bántalmazhatták a gyermekeket a nagy-britanniai Jersey-ben található gyermekotthonban.

A Haute de la Garenne, amikor 1850-ben megnyitották, még kizárólag fiúkat fogadott, a XX. század elejétől azonban már lányokat is gondoztak ott.

A gyermekbántalmazásra utaló bizonyítékokat találhatták meg most azok a rendőrök, akik kutyákkal és radarberendezések segítségével kutatták át az épületet és környékét.

A gyermekotthonban történteket tavaly novemberben kezdte vizsgálni a hatóság, akkor az ezzel kapcsolatos felhívás közzététele után több mint 140 ember vállalkozott arra, hogy elmesélje, mi történt vele, amíg ott lakott.

Kegyetlenkedés

Az áldozatok azt állítják, hogy gyakran magánzárkába küldték, ütötték-verték őket, de többeket meg is erőszakoltak azok, akiknek vigyázni kellett volna rájuk. Azt is elmondták: több társuk nyomtalanul eltűnt.

Ennek hatására kutatták át a helyszínt a rendőrség munkatársai, akik az egyik folyosó padlója alatt egy összeroncsolódott emberi koponya darabját, szövetfoszlányokat, egy gombot és egy hajcsatnak tűnő tárgyat találtak.

A maradványokat szakértők vizsgálják, de napokba telhet, mire sikerül megállapítani, hogy fiú vagy lány volt-e az a 11-15 év körüli gyerek, akinek holttestét az ismeretlenek a padló alá rejtették.

A kutyák hat másik ponton is holttestet jeleztek, a rendőrök pedig radar segítségével igyekeztek ellenőrizni a nyomot: a berendezés azt mutatta, hogy ezeken a helyszíneken a talajt megmozgatták.

A rendőrség most arra készül, hogy megvizsgálja azokat a csontokat, amelyeket az 1990-ben zajlott vizsgálat során találtak a helyszínen, és amelyeket akkor állati eredetűként azonosítottak.

Nem ez az egyetlen gyermekotthon Nagy-Britanniában, ahol a bentlakók bántalmazása miatt indult nyomozás. 1997-ben az egyik brit gyermekjóléti szolgálat vizsgálata azt találta, hogy a sunderlandi Witherwack otthonban 23 férfit és nőt bántalmaztak fizikálisan és szexuálisan a '70-es és '80-as években.

A jersey-i otthonban, a Haut dela Garenne-ben, amelynek területét még legalább két hétig vizsgálják a rendőrök, most ifjúsági szálló működik.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×