eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Önként jelentkezett csaknem száz német adócsaló

Több mint 90 németországi gyanúsított már beismerte, hogy adócsalást követett el - jelentette be a bochumi ügyészség. A február 15-én kirobbant német adócsalási botrányban a vizsgálatokat irányító ügyészség kedden tárta a nyilvánosság elé a nyomozás eddigi eredményeit. Eszerint mintegy 150 gyanúsítottat vizsgált meg, s közülük 91 beismerő vallomást tett. Ezen kívül 72 esetben érkezett úgynevezett önfeljelentés a hatóságokhoz.

Az elmúlt 10 napban a fizetési kötelezettség alól kibújó adóalanyoktól 27,8 millió euró utólagos befizetés folyt be az államkasszába.

A keddi közlemény szerint a nyomozás több nagyvárosra, köztük Münchenre, Hamburgra, Frankfurtra, Stuttgartra és Berlinre, valamint Észak-Rajna-Vesztfália több kisebb városára terjedt ki. A vizsgálatban az adóhatóságok mintegy 140 alkalmazottja vett részt, s eddig mintegy 150 gyanúsított lakását, illetve irodáját kutatták át. Közülük 91 gyanúsított beismerő vallomást tett.

A német hírszerzés, a BND által korábban egy liechtensteini informátortól megszerzett banki adatok alapján merült fel több száz tehetős német polgár esetében az adócsalás gyanúja. Konkrétan az, hogy az elmúlt években több százmillió eurót helyeztek el az LGT nevű liechtensteini bankban, valamint több hercegségi alapítvány számláján, mégpedig a kötelező adófizetés elmulasztásával. A botrány első áldozata Klaus Zumwinkel, a német posta (Deutsche Post) elnöke volt, aki február 15-én a gyanú miatt lemondásra kényszerült.

A hatóságok rögtön ezt követően kezdték meg az országos nyomozást, ami a keddi mérleg szerint eredményes volt.

A szóban forgó liechtensteini bank, valamint az említett alapítványok számláján az eddigi információk szerint az adófizetés elmulasztásával mintegy 200 millió eurót helyeztek el. A hatóságok közölték ugyanakkor, hogy az elmúlt napokban meg nem nevezett személyek 27,8 millió eurós adót fizettek be, s az összeg napról-napra növekszik. Szakértők egyébként még legalább ekkora - utólagos - adóbefizetéssel számolnak.

Még egy bank érintett?

Az ügyészség közleményében neveket egyáltalán nem említett. Utalt ugyanakkor arra, hogy az ügyben az LGT mellett egy másik liechtensteini bank is érintett. A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a Vontobel bankházról van szó.

Korábban ismertté vált, hogy három német bank néhány alkalmazottját is gyanúsítják azzal: az adócsaláshoz segítséget, illetve tanácsokat nyújtottak ügyfeleiknek.

A német hírszerzés informátorának tevékenységéről ezúttal nem esett szó. Keddi sajtóértesülések szerint azonban lehetséges, hogy a BND-nek nem is egy, hanem több liechtensteini informátora volt.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×