eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az ellenzék győzelme visszaállíthatja a bizalmat

Elismerte választási vereségét a pakisztáni kormánypárt. Elemzők szerint az ellenzék győzelme az Egyesült Államokkal szövetséges Pervez Musarraf elnök hatalmát is veszélyeztetheti.

Az eddig kormányzó Pakisztáni Muszlim Liga vezetője bejelentette: elfogadják a választás eredményét, és ezentúl az ellenzék padsoraiban foglalnak helyet.

Az ellenzék győzelme kérdésessé teszi az októberben öt évre újraválasztott Pervez Musarraf elnök hatalmát. Tudósítók megjegyzik, hogy az ellenzék a független képviselők segítségével kétharmados többségre tehet szert a parlamentben, ami azt jelentheti, hogy vádeljárást kezdeményezhet az általa diktátornak tartott elnök ellen.

A diadalmas ellenzék egyik vezéralakja éppen az a Navaz Sarif volt miniszterelnök, akit Musarraf puccsal távolított el a hatalomból. Az elnök azt mondta, kész bármilyen kormánnyal együttműködni. Mivel azonban immár nem a nagy befolyással rendelkező hadsereg parancsnoka, és igen népszerűtlen, az eddigi ellenzéknek nincs sok oka, hogy kooperáljon vele.

Navaz Sarif például hangosan követelte az elnök eltávolítását és az általa menesztett legfelsőbb bírák visszahelyezését. A másik ellenzéki vezér, a december végén meggyilkolt Bennazir Bhutto eredetileg békülékenyebb hangon beszélt Musarrafról, ám a tavalyi szükségállapot bevezetése után szintén megszakította vele az együttműködést.

Kétharmados többséggel eltávolíthatják az elnököt

Előfordulhat, hogy az új kormánypártok nem szerzik meg a kétharmados többséget Musarraf eltávolításához, ám ebben az esetben visszahelyezhetik posztjukra a bírákat, akik érvényteleníthetik az októberi elnökválasztást.

Az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a helyzetet, annak ellenére, hogy decemberben a demokratikus játékszabályok betartására emlékeztette Musarrafot, az elnök közeli szövetséges az Al-Kaida és a tálibokat idéző pakisztáni szélsőségesek elleni harcban.

Az elnökkel szemben Sarif például párbeszédet akar a radikálisokkal, és bírálta a hadsereg fellépését a központi kormány által autonóm körzetként kezelt, úgynevezett törzsi területeken.

Elemzők szerint ugyanakkor az ellenzék győzelme helyreállíthatja a bizalmat a politikában, mert nem igazoldódott be az a félelem, hogy az eddigi kormánypárt csalással akarja megőrizni hatalmát. A Muszlim Liga csak 14 százalékot kapott a néhai Bhutto 33 és Sarif 27 százalékot elérő pártjával szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×