eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország a horvátok NATO-csatlakozása mellett

Magyarország támogatja, hogy a NATO az áprilisi bukaresti csúcstalálkozón meghívja a csatlakozásra Horvátországot - közölte zágrábi tárgyalásait követően a magyar honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter zágrábi tárgyalásai után elmondta: a magyar kormány úgy látja, hogy Horvátország megfelel a tagság követelményeinek, de támogatja Macedónia és Albánia felvételét is, mert ennek a három országnak a NATO-hoz való csatlakozása nagymértékben növeli a Balkán stabilitását.

"Hangsúlyoztam, hogy a Balkán stabilitásának egyik legfontosabb feltétele a kisebbségi jogok maradéktalan érvényesülése, amivel egyetértett a horvát fél. Megállapodtunk a kétoldalú katonai kapcsolatok bővítésében, a műszaki alakulatok együttműködésének fejlesztésében és abban is, hogy különböző nemzetközi missziókban horvát katonák is részt vesznek a magyar alakulatokban. Az afganisztáni Puli-Humriban egy horvát katonai rendészraj már most is szolgálatot teljesít a magyar kötelékben" - mondta a megbeszéléseket követően Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a kabinet azt is támogatja majd, hogy Horvátország - NATO-tagként - csatlakozhasson a szállító és a harci helikopterek jövőjéről szóló konzultációhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×