eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nő a feszültség a cseh kormánykoalíción belül

Csehországban az ellenzék sikereként értékéli, hogy Václav Klaus államfő még nem nyerte meg az elnökválasztást, így péntekre új voksolást kellett kiírni. Elemzők szerint a választási kudarc miatt megromlott a kormánykoalíción belüli viszony.

Bár az előrejelzések szoros küzdelmet ígértek az eddigi államfő, Václav Klaus és kihívója, Jan Svejnar közgazdászprofesszor között, arra csak nagyon kevesen számítottak, hogy Václav Klausnak a parlamenti voksolás három fordulója sem lesz elegendő az államfői megbízatás öt évvel történő meghosszabbításához.

Igaz a szombati harmadik fordulóban Václav Klaus újraválasztása csupán egy szavazaton múlott, ám Jan Svjnar támogatottsága így is alaposan meglepte az elemzőket.

Az Egyesült Államokban élő közgazdászprofesszor csupán december közepén döntötte el, hogy indul a választáson, de átgondolt kampányával rövid idő alatt meg tudta szólítani a közvéleményt és a politikai pártok egy részét is.

Prágai sajtóvélemények szerint az ellenzék ereje már akkor megmutatkozott, amikor hosszas huzavona után sikerült elérni, hogy a parlamenti voksolás nyílt legyen, pedig a legnagyobb kormánypárt, a Klaust támogató ODS végig a titkos szavazás mellett kardoskodott. Az ellenzék azzal gyanúsította a kormányoldalt, hogy megkörnyékezett néhány ellenzéki képviselőt, ezért szorgalmazta a nyílt szavazást.

Az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, Jiri Paroubek nagy sikernek nevezte, hogy a voksolás végül is az ő elképzelésük és forgatókönyvük szerint zajlott, míg a kormánypárt soraiban érezhetően kiéleződött a viszony. A zöldek ugyanis egyértelműen Svejnart támogatták, a kereszténydemokraták egy része is a jelenlegi államfő ellen voksolt.

Az újabb választás pénteken lesz, a jelöléseket kedden zárják le. Mind Klaus, mind Svejnar jelezte, hogy tovább folytatják a versenyt, ám nem kizárt, hogy más jelölt neve is felmerül.

A kommunisták ugyanis olyan jelöltet szeretnének állítani, akit esetleg mindkét tábor támogatna. Az erről folyó tárgyalások már a hétvégén megkezdődtek a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták és a kommunisták között, ám megfigyelők szinte kizártnak tartják, hogy egy harmadik jelöltnek esélye lenne Klaussal és Svejnarral szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×