eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meg kell akadályozni, hogy unokatestvérek házasodjanak!

A családon belül kötött házasságok miatt jóval több gyermek jön a világra valamilyen születési rendellenességgel a bevándorlók körében. A brit környezetvédelmi miniszter szerint a helyzet a pakisztáni emigránsok esetében a legrosszabb.

A muzulmán családokban gyakran előre eldöntik, kivel köt házasságot a gyermek. A jövendőbelit nem ritkán a közvetlen rokonok közül választják ki, ha pedig két első unokatestvér lép frigyre, nagy az esélye annak, hogy utóduk valamilyen születési rendellenességgel jön világra - figyelmeztetett a brit környezetvédelmi miniszter.

Phil Woolas szerint a családon belüli házasodás gyakorlata nem jellemző minden muzulmán közösségre: a leggyakrabban a Pakisztán vidéki területeiről érkezett bevándorlók körében fordul elő. Ott a becslések szerint a frigyek fele első unokatestvérek között jön létre.

A miniszter szerint a szociális munkások a megmondhatói: a pakisztáni családokban az átlagnál sokkal több beteg gyerek születik.

"Mindenki tudja, hogy ennek oka az első unokatestvérek házassága. Ez inkább kulturális, mint vallási kérdés, és nem tiltott az országunkban. A probléma az, hogy a szülők nagy része, és a véleményformálók zöme maga is ilyen frigyekből származik" - mondta Phil Woolas.

Szomorú állapotok

A miniszter szavait tudományos vizsgálatok is alátámasztják; véleményét osztja Ann Cryer munkáspárti parlamenti képviselő is, aki arra kérte a brit egészségügyi szervezeteket: figyelmeztessék a szülőket az ilyen házasságok lehetséges következményeire.

"A szokás gyökerei a középkorban keresendők: a cél az volt, hogy a vagyon a családon belül maradjon" - magyarázta a képviselő.

"Ha körülnézünk egy gyermekosztályon Bradfordban vagy Keighley-ben, kiderül, hogy az ott kezelt gyerekek több mint fele ázsiai közösségekből való. Az ázsiaiak ugyanakkor csak 20-30 százalékát teszik ki a teljes lakosságnak, így látszik, hogy túlreprezentáltak" - mondta Ann Cryer.

"Találkoztam vaksággal, siketséggel. Volt ott egy szegény kislány, akinek oxigénpalackot kellett a hátára erősíteni, és a nyakán lévő lyukon keresztül kapott csak levegőt. A szülőket figyelmeztették, hogy nem kellene több gyereket vállalniuk. Amikor azonban az apa hazatért Pakisztánból, hamarosan megszületett a következő kicsi, és ugyanez volt a baja" - tette hozzá a parlamenti képviselő.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×