eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Egy csepp olajat nem adunk Amerikának az Exxon-banditák miatt"

A New York-i piacra egyelőre nem volt hatással Hugo Chavez venezuelai elnök fenyegetése, hogy leállítja az Egyesült Államokba irányuló olajexportot. A világ egyik vezető olajkitermelő állama az Exxon Mobil olajcéggel fennálló jogi vitája miatt helyezte kilátásba a radikális lépést.

A Washingtont már néhány éve irritáló venezuelai elnök "gazdasági háborút" helyezett kilátásba, ha az Exxon Mobil olajcég megnyeri azt a pert, amelynek nyomán lefoglalhatja a latin-amerikai állam több milliárd dollárját.

Az amerikai cég azután perelte be a venezuelai állami olajipari vállalatot Nagy-Britanniában és Hollandiában, hogy Hugo Chavez elnök meghirdette államosítási programját, amivel részesedésük eladására kényszerítette az országában ténykedő nagy multi cégeket.

Chavez annak ellenére fenyegetőzik, hogy Amerika a legnagyobb importőre

Egy brit bíróság már be is fagyasztotta a Petroleos de Venezuela 12 milliárd dollárját.

"Ha kárt okoznak nekünk, mi is kárt fogunk okozni" - fenyegetőzött a kendőzetlen hangvételű és néhány órán át tartó beszédeiről ismert Chavez szokásos vasárnapi rádióüzenetében.

"Halló, elnök úr! Tudja mit? Nem küldünk olajat az Egyesült Államokba!" - mondta Chavez.

New Yorkban a vasárnap elhangzott fenyegetés ellenére nem mozdult el látványosan az olaj ára. Az Egyesült Államok Venezuela számára az elsőszámú felvevőpiac, az Egyesült Államok számára pedig Venezuela a negyedik legfontosabb szállító, de a Bush kormányzatnak a sajátos szocializmust építő Chavez mindig is problémás partner volt.

Az Exxon nem volt hajlandó elfogadni az államosítás feltételeit

A venezuelai elnök azzal fenyegetőzött, hogy ha megpróbálják elmozdítani a hatalomból, akkor Amerika egy csepp olajat sem kap. Chavez banditák társaságának nevezte az Exxont, és azt ígérte, hogy az "többé nem rabolja ki az országot".

Az elnök államosítási programja kemény feltételek elé állította az olajban gazdag Orinoco-völgyben tevékenykedő külföldi cégeket.

Az amerikai Chevron, a francia Total, a brit BP és a norvég StatoilHydro elfogadta, hogy kisebbségi partnerként a régióban maradhasson. A ConocoPhillips és az Exxon Mobil azonban nem, és kártérítést akar kapni a venezuelai állami olajtársaságtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×