eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tovább dagad a Laborc-ügy: "riadalmat okozott diplomáciai körökben"

Újabb külföldi napilapok foglalkoztak szerdai számukban a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal újonnan kinevezett főigazgatója személyével. A párizsi Le Figarón és a prágai Lidové Noviny-n kívül a brit The Daily Telegraph is részletesen ír a NATO hírszerzési bizottsága elnöki posztját is betöltő Laborc Sándorról, aki a moszkvai KGB-akadémián tanult. Közben az amerikai NATO-misszió közleményben jelezte: missziója nem avatkozott és nem is avatkozna bele Magyarország döntésébe.

Riadalmat okozott diplomáciai körökben Magyarország KGB által kiképzett titkosszolgálati főnökének kinevezése a NATO hírszerzési bizottságának élére a szövetség katonai titkainak biztonsága felett érzett félelem miatt - írja a The Daily Telegraph Laborc Sándorról.

A brit napilap bemutatja a Nemzetbiztonsági Hivatal 49 éves vezetőjét, akiről azt írja: 1983 és 1989 között az orosz titkosszolgálat elitjével együtt képezték ki a moszkvai Dzserzsinszkij Akadémián. Az újság emlékeztet arra, hogy a különleges NATO bizottság feladata a szövetség 26 tagországa által összegyűjtött hírszerzési információk elemzése és megosztása.

"Nehéz elhinni, hogy valaki, akit az orosz titkosszolgálat legmagasabb szintjén képeztek ki, teljesen eltépte a múltjához kötő szálakat" - idéz a The Daily Telegraph egy NATO-diplomatát.

A lap emlékeztet arra, hogy Laborc Sándor januárban került a NATO-bizottság élére, ahol az automatikus rotáció elvének köszönhetően az év végéig marad, "egy olyan évben, amikor a hidegháború vége óta a legfeszültebb a viszony a nyugati szövetség és Oroszország között".

"Tavaly decemberi kinevezése Magyarország Nemzetbiztonsági Hivatala élére keserű belpolitikai vitákat váltott Oroszország kelet-európai dominanciájáról, csakúgy, mint a volt kommunista nomenklatúra folytatódó befolyásáról a jelenleg már NATO- és Európai Unió-tag országokban" - írja a lap.

A The Daily Telegraph szerint a NATO hivatalos szervei (köztük brit és amerikai diplomaták) fagyos csendbe burkolóznak Laborc Sándor személyével kapcsolatban, bár a szövetség egyes tagjai azt állítják, hogy nem voltak tisztában a dandártábornok teljes életrajzával.

A lap megjegyzi: Laborc Sándor hivatalos, a Nemzetbiztonsági Hivatal oldalán olvasható önéletrajza nem tesz említést a Moszkvában töltött időről.

"Múltjára csak akkor derült fény, amikor magyar parlamenti képviselők vizsgálatot indítottak. A kinevezését megakadályozni kívánó kezdeményezésüket azonban meggátolta Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök, maga is korábbi kommunista" - fogalmaz a brit konzervatív napilap.

A The Daily Telegraph hozzáteszi: magyar ellenzéki képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Laborc Sándor esetleg ki lehet téve orosz nyomásnak, mivel volt szovjet oktatói birtokában lehet egy esetleges gyengeségeit számba vevő kompromittáló dosszié.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×