eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy felmérés szerint csak Obama tudná legyőzni McCaint

Csak Barack Obama tudná legyőzni az amerikai Demokrata Párt részéről John McCaint, a Republikánus Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsát - derült ki a The Washington Post/ABC News legfrissebb felméréséből. Obama országosan átvette a vezetést Hillary Clintontól a demokrata szavazók körében - közölte a CNN hírtelevízió hétfőn több felmérés adatainak összesítése alapján.

Ha Barack Obama illinois-i és John McCain arizonai szenátor közül ma kellene elnököt választani az amerikaiaknak, akkor előbbi nyerne: a választók 49 százalék rá szavazna, míg vetélytársára csak 46.

Hillary Clinton New York-i szenátor - a demokrata jelöltség másik esélyes pályázója - viszont 46-49 arányban elveszítené az elnökválasztást McCainnel szemben.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót - aki lemaradni látszik McCain mögött a republikánus elnökjelöltségért folyó harcban - Obama és Clinton is legyőzné, előbbi 59-34, utóbbi 53-41 arányban. A változás jelszavával kampányoló Obama azonban magabiztosabb győzelmet szerezne.

A felmérés szerint a demokrata szavazótábor 46 százaléka a tapasztalatot tartja a legfontosabbnak egy jelöltben, míg 45 százalék az új irányt és gondolatokat. Előbbiek 75 százaléka Clintont támogatja, utóbbiak 70 százaléka Obamát.

A megkérdezettek 58 százaléka szerint Clinton lenne a legerősebb vezető, és csak 34 százalék gondolja ugyanezt Obamáról. A legtöbbet a változásokért Obama tenne 49 százalék szerint, Clinton esetében 42 százalék hiszi ezt.

McCain a nyerő

A republikánus mezőnyben McCain vezet minden vetélytársával szemben (Romney-n kívül versenyben van még Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó és Ron Paul texasi képviselő) abban a tekintetben: kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy elnökké válasszák? McCain eredménye 67 százalék, akit Romney követ 14 százalékkal. A republikánus szavazók 60 százaléka az arizonai szenátort, volt vietnami veteránt gondolja a legerősebb vezetőnek (Romney-t 21 százalék).

McCaint támogatják a válaszolók az iraki háború, a terrorizmus, a bevándorlás, a gazdaság és a társadalmi kérdések kezelésében is, s messze lemaradva áll mögötte Romney és a másik két politikus. McCain képviseli a Republikánus Párt alapértékeit 41 százalék szerint, míg Romney-ról csak 25 százalék vélekedik így.

A felmérések persze nem akadályozták meg a mormon vallású Mitt Romney-t abban, hogy hétfőn kétségbe vonja McCain konzervatív szemléletét. "Nincs szükségünk McCain szenátorra, egy konzervatívot akarunk" - mondta a Tennessee-i állambeli Nashville-ben egy kampánygyűlésen. McCain Bostonból üzente vissza, hogy büszke konzervatív teljesítményére, de szükség esetén habozás nélkül együttműködne a demokratákkal.

Obama már vezet

Obama országosan átvette a vezetést Hillary Clintontól a demokrata szavazók körében - közölte a CNN hírtelevízió hétfőn több felmérés adatainak összesítése alapján.

Több megfigyelő egyenesen drámai fordulatot emleget: a demokrata jelöltaspiránsok mezőnyét hónapok óta vezető volt first lady első ízben került vetélytársa mögé, méghozzá a nagy jelentőségű szuperkedd előtt. A republikánus oldalon John McCain arizonai szenátor biztos befutónak látszik.

A hírtelevízió öt - a CNN/Opinion Research, a Gallup, a Pew, az ABC és a CBS által az utóbbi napokban végzett - közvélemény-kutatás eredményét összegezte. A "felmérések felmérése" szerint Obama 45 százalékra tornázta fel magát, Clinton pedig 43 százalékra csúszott vissza.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×