eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dübörög a kampány 1.: "Én sokkal konzervatívabb vagyok"

Egyre nő a feszültség az Egyesült Államokban a Szuper Kedd közeledtével, amely sok szempontból döntő nap lehet az amerikai elnökválasztáson. Ekkor ugyanis 24 államban tartanak előválasztásokat, azaz nagy valószínűséggel eldőlhet, hogy a kormányzó republikánusok és az ellenzéki demokraták kit indítanak az őszi választáson. Összeállításunk első részében a republikánus versengést vesszük górcső alá.

"Úgy vélem, én kapom majd meg pártom jelölését" - ezek a szavak még sokba kerülhetnek John McCain republikánus politikusnak, a párt egyik elnökjelölt-esélyesének. Megfigyelők szerint ugyanis nem biztos, hogy a túlzott önbizalom jó vért szül. Alighanem megérezte ezt a szenátor is, aki nem sokkal később tompított a kijelentését: "Remélem, nem tűnök túl magabiztosnak kedd előtt".

Az Amerika-szerte csak Szuper Keddként emlegetett sorsdöntőnek is nevezhető nap előtt az összes, még állva maradt politikus napi 24 órában kampányol. Nem is csoda, hiszen 24 állam szavazói döntenek arról, melyik politikust látnák szívesen pártjuk elnökjelöltjeként.

Mitt Romney szórja a pénzt

John McCain persze nem véletlenül magabiztos. Két riválisa közül a volt arkansasi kormányzó, Mike Huckabee ugyan pár vallásos szavazatot elvehet tőle, nem jelent számára valódi veszélyt, míg Mitt Romney jelenleg inkább a túlélésre játszik, amikor számolatlanul költi a dollárokat a különböző televíziós reklámfilmekre. Ha veresége az elviselhetőnél nagyobb lesz, akkor várhatóan már kedden kénytelen lesz elismerni John McCain győzelmét.

Mitt Romney mindenesetre addig sem kíméli vetélytársát, akiről az ABC amerikai televíziónak például azt nyilatkozta, hogy "nem ért a gazdasághoz", ezért győzelme esetén a republikánusok témafelvetései ugyanazok lennének, mint a demokrata Hillary Clinton kampányelemei, például az illegális bevándorlás.

Ki a konzervatívabb?

John McCain közben arról beszélt, mennyire örül, hogy a republikánus párt minden vonulatából van támogatója, majd hozzátette: "Én sokkal konzervatívabb vagyok, mint Mitt Romney".

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyébként John McCain 48 százalékkal vezeti a republikánus jelöltek versenyét. Õt messze lemaradva, 24 százalékkal követi Mitt Romney, aki viszont Mike Huckabee-t és Ron Pault hagyta maga mögött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×