eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Botrány a parlamentben: saját családtagjaikat alkalmazzák a képviselők

A konzervatív párt alsóházi frakciójának hetvennél is több tagja alkalmaz családtagokat a képviselői költségtérítési keretből - jelentette be az ellenzéki Konzervatív Párt vezére pénteken. David Cameron egyben közölte: április elsejétől árnyékkormánya tagjait kötelezi a családtagok alkalmazásának bejelentésére.

Áll a bál a brit parlamentben, miután kiderült, hogy a konzervatív ellenzéki Derek Conway hét év alatt mintegy 260 ezer fontot (90 millió forintot) utalt ki feleségének és gyermekeinek a rendelkezésére álló költségtérítési keretből.

Bár a rokonok alkalmazását nem tiltja a törvény, az ügyből mégis botrány lett, miután a brit alsóház illetékes bizottsága megállapította, hogy a képviselő két fia egyáltalán nem végzett érdemi munkát, Derek Conway felesége pedig évente közel 40 ezer fontos (13,8 millió forintos) fizetést kapott férjétől, ami jócskán meghaladja a munkakörében foglaltakért járó javadalmazás brit parlamenti átlagát.

A botrányt az robbantotta ki, hogy kiderült: Derek Conway mintegy 50 ezer fontot (17,3 millió forintot) utalt át fiainak az adófizetők pénzéből olyan munkáért, amelyet soha nem végeztek el.

Egyikük, Frederick egzotikus thaiföldi és marokkói túrákon vett részt, míg testvére, Henry, a londoni éjszakai élet egyik jól ismert alakja a Mahaki bárban rendezett nagyszabású partikat, amelyeken például Harry herceg, II. Erzsébet unokája is gyakran megfordult.

Miután a parlament csütörtökön 10 napra felfüggesztette a képviselő mandátumát, a konzervatív frakció kizárta soraiból. Derek Conway ellen rendőrségi vizsgálat is indul. A botrány hatására az 54 éves képviselő közölte: a következő választás után befejezi politikai
karrierjét.

"A közvélemény nagyobb nyitottságot és átláthatóságot vár el a képviselők munkatársainak fizetésével és különböző juttatásaival kapcsolatban. Első lépésként ezért áprilisban az árnyékkormány tagjainak kell nyilatkozniuk, hogy alkalmazzák-e valamelyik családtagjukat" - jelentette be az ellenzéki Tory-k vezére.

Szeretnénk megmutatni, hogy a képviselők keményen dolgoznak választóik érdekében és jól használják fel a rájuk bízott pénzt" - tette hozzá David Cameron, aki azt is elárulta: a 193 konzervatív képviselőből valamivel több mint 70 alkalmaz családtagot.

A kormányzó Munkáspárt is támogatja a kezdeményezést - közölte még csütörtökön Gordon Brown pártvezető-miniszterelnök szóvivője, bár azt nem közölte, a 352 munkáspárti képviselő közül hányan alkalmaznak rokont.

"Nem csak az a fontos, hogy pontos képet kapjunk a képviselők stábjáról, hanem az is, hogy a munkatársak elvégezzék azt a munkát, amiért fizetik őket" - tette hozzá a szóvivő.

Megszólalt az ügyben a szintén ellenzéki liberáldemokrata párt is, melynek vezetője elismerte: 63 képviselőjük közül "körülbelül 12" érintett. Nick Clegg ugyanakkor azt javasolta, hogy egy személyre korlátozzák a képviselői stábban dolgozó rokonok számát.

Az ellenzéki politikus emellett javasolta: kötelezzék a képviselőket arra, hogy minden 50 fontnál (17 ezer forintnál) magasabb összegű költésről mutassanak be számlát. A jelenlegi szabályozás szerint a brit alsóház tagjai erre csak 250 font (86 ezer forint) fölött kötelezhetők.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×