eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Senki nem tudja, hol csapódnak be a kémműhold darabjai

Csak néhány nappal becsapódása előtt tudják pontosan kiszámítani, hogy hová eshet az az amerikai kémműhold, amelyik nemrég vált irányíthatatlanná - mondta az InfoRádiónak Kereszturi Ákos, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa. A mesterséges égitest várhatóan február végén, vagy márciusban csapódik be a Földbe.

A kémműholdak alacsonyan keringenek, hiszen céljuk, hogy a célpontjaikat pontosan meg tudják figyelni a Föld felszínén. Ahol mozognak, már viszonylag sűrű a légkör, a légellenállás miatt pedig folyamatosan változik a pályájuk - mondta az InfoRádiónak a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa.

Ahhoz, hogy egy kémműholdat stabilan a helyén tartsanak, újra és újra módosítani kell a pályájukon. Ha egy ilyen eszközzel megszakad a kapcsolat, és az úgynevezett "pályaemelés" elmarad, a felső légkör súrlódása miatt a műhold fokozatosan közeledik bolygónk felé - tette hozzá Kereszturi Ákos.

A több tonnás - körülbelül autó méretű - amerikai kémműhold, amellyel megszakadt a kapcsolat, a Föld még sűrűbb tartományába érve részben elég, egyes darabjai azonban bolygónkba csapódnak majd - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa.

Kereszturi Ákos közölte: a szakértők most radarral követik a kémműhold mozgását, azt azonban csak néhány nappal a becsapódás előtt tudják majd megmondani, hová zuhanhatnak annak darabjai.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×