eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Koalíciós huzavona a fiatalkorú bűnözés kapcsán

A fiatalkorú bűnözés visszaszorítása egyre inkább szakítópróba elé állítja a berlini kormánykoalíciót. A Szociáldemokrata Párt ugyanis elutasította a kereszténypártok követelését, hogy még a hesseni tartományi választás előtt kezdjenek tárgyalást az érvényben lévő jogszabályok szigorításáról.

Berlinben a kisebbik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt belpolitikai szóvivője elutasította a Kereszténydemokrata Párt főtitkára által előterjeszett követelést a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőtörvények szigorítására.

Dieter Wiepfelspütz rámutatott arra, hogy a szociáldemokraták szívesen megvitatják a kérdést koalíciós partnerükkel, de elutasítanak minden ilyen célú ultimátumot.

Utalt arra is,hogy az újraválasztásáért küzdő hesseni tartományi miniszterelnök, Roland Koch a tüneti kezelést szorgalmazza és nem a bűnözést kiváltó szociális okokat akarja felszámolni. Wiepfelspütz szerint a jelenleg hatályos jogszabályok kellő törvényes keretet biztosítanak a bűnözök megbüntetésére.

A Kereszténydemokrata Párt főtitkára első válaszában némileg békülékenyebb hangnemet ütött meg, de ismét sürgette, hogy még ezen a héten kezdjenek eszmecserét a fiatalkorú bűnözőkre vonatkozó rendelkezések úgymond joghézagainak kiküszöböléséről.

Nem akarják csökkenteni a büntethetőség korhatárát

A hesseni tartományi kormányfő a kiskorúak szigorúbb megbüntetését szorgalmazta, miután a német nagyvárosok metróiban a közelmúltban fiatalkorú külföldiek több esetben is bántalmaztak idősebb német utasokat.

Roland Koch a hét végén már azt is javasolta, hogy rendkívüli esetben még 14 évnél fiatalabb törvénysértőket is - elrettentő célzattal - utalják zárt intézetbe.

Koch pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak a főtitkára azonban elutasította a nagyfokú megütközést keltő indítványt, és leszögezte, hogy a büntethetőség határát semmi esetre sem lehet 14 év alá szállítani.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×