eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A német fiatalok kétharmada nem is hallott a berlini falról

Németország újraegyesülése után 18 évvel a keleti tartományokban élő fiatalok többsége a múltat megszépítő, rózsaszín ködfüggönyön át tekint vissza az egykori NDK-ra. Mint a Süddeutsche Zeitungban közétett nagyszabású felmérés bizonyítja, ebben komoly szerepe van az iskolai oktatásnak, mert a keletnémet tanárok zöme egyszerűen tabutémának tekinti az NDK történetét.

Aki a múltat nem ismeri, a jövőt sem tudja megfelelően alakítani - ez a mondat a Nobel-díjas német író, Thomas Mann történész fiától, Golo Manntól származik, és ráillik annak a két éven át, fiatalok körében folytatott felmérésnek az eredményére is, amely aggasztóan mutatja a felnövekvő nemzedék történelmi tudatlanságát.

A berlini egyetem két-két nyugat- és keletnémet tartomány végzős tanulói körében végzett felmérést, amelyből kiderült, hogy az egykori NDK és NSZK politikai arculata jórészt összemosódik.

A tanulmányból kitűnt azonban, hogy a Berlinben és a szomszédos Brandenburgban élő fiatalok szinte semmilyen, vagy legfeljebb pozitív ismeretekkel rendelkeznek a volt NDK-ról.

A megkérdezett fiatalok egynegyede tagadta, hogy a keletnémet rendszer diktatúra volt, és egyharmada a hírhedt belügyi szervezetet, a Stasit külföldi felderítésre szakosodott intézményként nevezte meg.

Nem is hallottak a berlini falról

A válaszadó keletnémet fiatalok egyharmada a tervgazdaságot jelölte meg a legüdvösebb nemzetgazdasági formaként.

A felmérés alighanem leginkább megdöbbentő megállapítása a berlini falra vonatkozik, ugyanis az érintett diákok csaknem 70 százaléka sohasem hallott a német fővárost közel 30 éven át kettéosztó építményről.

A felmérés készítői úgy vélik, hogy a közelmúltat érintő, megdöbbentő tudatlanság az iskolai oktatás csődjét bizonyítja, ugyanis a keletnémet tartományokban a tanárok széles rétege még az NDK-ban kezdte pályafutását és az ország újraegyesítése után is jobbnak vélte, ha tabutémaként kezeli a keletnémet rendszer viselt dolgait.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×