eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Az EU-t nem hatja meg, hogy Washington feltűrte az ingujját

A Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore az ENSZ Balin zajló klímakonferenciájának akadályozásával vádolta meg az Egyesült Államokat. Az EU képviselői pedig közölték: bojkottálnak egy Washington által januárra összehívott éghajlati tanácskozást, ha az Egyesült Államok nem fogad el egy kompromisszumos szöveget.

Al Gore-t sokat bírálják vészjósló dokumentumfilmje, a Kellemetlen igazság miatt, de a Nobel-díjjal kitüntetett egykori amerikai elnökjelölt szavára sokan odafigyelnek. Norvégiából, díja átvételéről érkezve, Gore csütörtökön azt mondta: "planetáris vészhelyzetre számíthat az emberiség".

Egy nappal az ENSZ Balin zajló klímakonferenciájának vége előtt azzal vádolta meg hazáját, hogy akadályozza egy kompromisszumos záródokumentum megalkotását.

Washington feltűrte az ingujját, az EU viszont hátat fordíthat

A vita lényege: Washington nem akarja írásba adni, hogy elkötelezi magát az üvegházhatást okozó gázok emissziójának visszafogására, illetve, hogy konkrét határértékeket fogad el. A többi résztvevő ország nagy többsége viszont éppen ezt sürgeti.

Kristen Hellmer, az amerikai delegáció tagja megpróbálta védelmébe venni álláspontjukat: "Nyitottak vagyunk és konstruktívak, feltűrtük az ingujjunkat, hogy létrejöhessen egy megállapodás a kiotói jegyzőköny lejárta utáni időszakra".

Az európai delegációk azonban azzal fenyegetőznek, hogy ha az Egyesült Államok, Japán és Kanada nem egyezik bele a széndioxid-kibocsátási határértékek megemlítésébe a zárónyilatkozatban, akkor bojkottálni fogják Bush elnöknek az ENSZ keretein kívül, januárra összehívott saját klímakonferenciáját.

Gore: Bush utódja rugalmasabb lesz

Washington 16 vezető ipari országot, köztük a feltörekvő gazdaságként emlegetett Indiát és Kínát is meghívta konferenciájára, amelyen önkéntes vállalásokról lesz szó.

Az EU - illetve a blokkon belül befolyásos országok - szerint azonban most már a konkrét és kötelező kibocsátási kvótákról kell beszélni, mert sürgősen lépni kell.

Gore  sürgette a delegátusokat, hogy mindenképpen fogadjanak el egy zárónyilatkozatot, mert George Bush 2009 elején hivatalba lépő utódja valószínűleg rugalmasabb lesz elődjénél.

Yvo de Boer, az ENSZ-vezető klímafelelőse azt mondta: attól tart, hogy az amerikai-EU vita kisiklatja a folyamatot, amely a jelenlegi menetrend szerint 2009-re elvezet egy új globális éghajlatvédelmi egyezményhez.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×