eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tragikus vallomás: "olyan messzire menekültem, amennyire tudtam"

Valamivel több, mint egy évvel ezelőtt Derek Conlon szokása szerint megjelent a munkahelyén, az előkelő londoni Mayfair negyedben található Pine bárban. A zongorista leült az egyik asztalhoz, elbeszélgetett a pultossal, megropogtatta csontjait és ivott egy csésze kávét, mielőtt leült volna a zongorához. Az a csésze kávé azonban fenekestül felforgatta az életét...

A londoni Mayfair negyedben található Pine bár egyik jellegzetessége volt Derek Conlon. A zongorista arról vált híressé, hogy Elton Johntól Frank Sinatráig bárkinek a dalait könnyedén és hitelesen képes eljátszani.

A zenész élete azonban egy évvel ezelőtt fenekestül felfordult. Pedig az a nap is úgy indult, mint bármelyik másik: Derek Conlon megérkezett a munkahelyére, leült az egyik asztalhoz, elbeszélgetett a pultossal és ivott egy csésze kávét.

Az a kávé mindörökre megváltoztatta az életét... Alig pár perccel előtte ugyanis ugyanannál az asztalnál ült a polonium-210 nevű radioaktív anyaggal megmérgezett volt KGB-ügynök, Alekszandr Litvinyenko, mi több, ugyanabból a csészéből is ivott. Annak ellenére, hogy a csészét elmosták, mint később kiderült, jócskán maradt még rajta a radioaktív anyagból.

"A kabátom, a zongora és minden, amihez hozzáértem, fertőzött volt. Később az otthonomban is megjelentek az Egészségvédelmi Ügynökség emberei Geiger-Müller számlálókkal, fehér védőfelszerelésben. Az összes szomszéd azt kérdezgette, hogy mi folyik itt" - mesélte a férfi.

Alekszandr Litvinyenkót tavaly ősszel mérgezték meg Londonban a radioaktív polonium-210 anyaggal. A volt KGB-ügynök halálának nagy volt a nemzetközi visszhangja, a találgatás gyilkosai személyéről a mai napig tart. Kevesebb szó esik ugyanakkor a másik 17 ártatlan fertőzöttről, köztük a már említett bár személyzetéről.

Azon bizonyos estét követően Derek Conlon magas vérnyomással és pánikrohamokkal küzd. Problémái adódtak a munkahelyén is, ahol úgy érezte: a legtöbben jobban szeretnék, ha nem dolgozna ott, így kilépett és rövid időre az egyik Karib-tengeri szigetre költözött.Az Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás egy idő után eljutott a férfihoz is, akit orvosi vizsgálatra rendeltek. Derek Conlon el is ment, majd egy hét múlva visszament az orvoshoz.

"A doktor a szemöldökét ráncolta. Azt mondta: 'Jöjjön velünk!', mire én azt feleltem: 'Ez elég komolyan hangzik'. 'Rossz hírem van az Ön számára. A teszteredményei kissé magasak, ami aggaszt'" - emlékezett vissza a zongorista.

"Valamilyen mértékegységről magyaráztak, amiben az 1-100-as skálán 1-10-ig nincs gond. Az én eredményem 40 volt" - mondta Derek Conlon, hozzátéve: "Az orvosok szerint rövid távon nem lesz probléma, ám hosszú távon egy a négyhez az esélye annak, hogy rákos lesz".

"Borzalmas érzés, hogy a munkám része a kézfogás, ám az emberek elhúzzák a kezüket" - emlékezett a zongorista, aki egy ideig még zongorázott a Pine bárban, ám egy idő után érezte, hogy a személyzet nem tudja túltenni magát a történteken.

"Amikor már a vendégek is kezdtek elmaradozni, éreztem, hogy nem dolgozhatok ott tovább. Arra gondoltam, hogy talán egy kis környezetváltozásra van szükségem, de ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani" - mondta Derek Conlon, aki az első adandó alkalmat megragadta, hogy egy barbadosi bárban vállaljon munkát.

"Olyan messzire menekültem, amennyire tudtam" - mesélte a férfi, aki valósággal újjászületett a szigeten. Olyannyira, hogy "A Sad and Lonely Man" című dalát benevezte a brit Dalszerző Versenyre, a számot pedig egész Nagy-Britanniában felkapták a rádiók.

Derek Conlon a napokban tért vissza egy német és belga turnéról, nemsokára pedig megjelenik első lemeze. "Balszerencsés voltam, rosszkor voltam rossz helyen. De a fertőzés nem ölt meg" - vélekedik egy év elteltével a zenész.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×