eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem elég, hogy nincs benzin, a szamárnak is felment az ára

Bár a szamarak már az ősi időkben is megbecsült háziállatnak számítottak a Gázai övezetben, régen nem voltak olyan értékesek, mint mostanában. Mióta Izrael szeptemberben visszafogta az üzemanyag szállítást, egyre többen kénytelenek ismét szamárral fuvarozni.

Szeptember óta hatvan százalékkal emelkedett Gázában a szamár és háromszorosára a takarmány ára. Ennek ellenére a hétvégi szamárpiacon nem volt hiány vevőkben, akik a szokásosnál is alaposabban vizsgálták meg a portékát.

"Az embernek jól meg kell győződnie arról, hogy kezes az állat, elég erős és a szőrének a színe is megfelelő" - magyarázta Szabir Dabur, aki 410 jordániai dinárt (99 ezer forintot) fizetett ki egy szamárért.

Dabur az autóját cserélte le a jószágra, üzemanyag ugyanis alig van szeptember óta. Mivel állása nincs, azután autó helyett szamárral fuvarozza az uborkát, hagymát és a többi zöldséget, így járnak ajtóról ajtóra, hogy megkeressék a napi betevőt.

Gázában autóalkatrészt sem lehet kapni, a benzinkutakat pedig a múlt héten zárták be határozatlan időre. Nem csoda, hogy a hétvégi szamárpiacon az eddiginél jóval kevesebb volt az eladó jószág; a tulajdonosok arra várnak, hogy tovább nőjön a kereslet - és az ár.

Mivel a gázaiak nem járhatnak át Izraelbe dolgozni, kénytelenek más megélhetés után nézni. Van, aki abból próbál megélni, hogy megveszi a szamarat, majd néhány héttel később magasabb áron adja tovább. Mások maguk nevelik nagy gonddal a csikót, amely egészen biztosan megéri a figyelmet és gondoskodást.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×