eur:
387.58
usd:
356.81
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A Gazprom elnökét látná utódjául az orosz elnök

Hosszú várakozás után megnevezte lehetséges utódát Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az államfő a Gazprom elnökét, egyben első miniszterelnök-helyettest, Dmitrij Medvegyevet támogatja.

A Gazprom elnöke lehet az új orosz elnök, miután Vlagyimir Putyin államfő Dmitrij Medvegyevet támogatja a poszt betöltésére.

"Teljes mértékben támogatom az indulását" - jelentette ki orosz hírügynökségi források szerint Vlagyimir Putyin.

Dmitrij Medvegyevet Putyin pártja, az Egyesült Oroszországért párt jelölte, három másik Kreml-párti szervezettel közösen.

Dmitrij Medvegyev régóta Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi bizalmasának számít: 2000-ben ő vezényelte le a jelenlegi államfő választási kampányát, majd az elnök kabinetfőnöke volt.

A 42 éves korábbi ügyvéd jelenleg első miniszterelnök-helyettes, egyben a Gazprom energiaipari óriás elnöke. Kormánytagként az egészségügyért, a lakhatásért és az oktatásért felel.

Dmitrij Medvegyev belső tagja a Vlagyimir Putyin körüli szentpétervári körnek.

Moszkvai elemzők már egy évvel ezelőtt is úgy vélekedtek, hogy a Gazprom elnöke, Dmitrij Medvegyev a legnagyobb esélyes arra, hogy Vlagyimir Putyint kövesse az elnöki székben, amikor az 2008-ban, második terminusa végeztével az alkotmánynak megfelelően visszavonul.

Mi több, Oroszországban évek óta terjed egy vicc, mely szerint a Gazprom nem csupán állam az államban, hanem maga az állam. Nem meglepő tehát, hogy már tavaly arról pletykáltak Moszkvában, hogy mandátuma lejártakor Vlagyimir Putyin egyszerűen helyet cserél majd a vállalat elnökével, Dmitrij Medvegyevvel.

További részleteket a volt KGB-s munkatársak mai oroszországi szerepvállalásáról ide kattintva olvashat!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×