eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Szelestey: ha kell, a magyar fél megteszi a szükséges lépéseket

A Külügyminisztérium egyelőre tájékozódik a délvidéki magyarok katonai mozgósításának okáról, és ha kell, megteszi a szükséges diplomáciai lépéseket - mondta az InfoRádiónak a tárca szóvivője. Szelestey Lajos ugyanakkor hangsúlyozta: nem behívóról, hanem idézésről van szó.

Megállapodott a Külügyminisztérium az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével, Németh Zsolttal: a felek együttműködnek annak feltárásában, mi is az oka, hogy számos vajdasági magyar hadköteles idézést kapott az elmúlt napokban - mondta az InfoRádiónak a külügyi szóvivő.

Szelestey Lajos közölte: a dokumentum szerint az érintetteknek január 19-ig be kell vonulniuk, hogy átvegyék háborús beosztásukat.

A szerbiai honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a lépés a régóta zajló haderőreform része, az ország más területein ezzel már végeztek, most került sorra Újvidék és környéke, nincs ok tehát aggodalomra, ez csak a nyilvántartások felfrissítését és a feladatok pontosítását szolgálja - tette hozzá a külügyi szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy túlzóak-e azok a félelmek, amelyek szerint Szerbia katonai erővel akar véget vetni a koszovói konfliktusnak, Szelestey Lajos elmondta: a szerb vezetés eddig határozottan elutasította a fegyveres fellépés lehetőségét, és azt hangoztatta, hogy diplomáciai-jogi eszközökkel igyekszik lezárni a konfliktust.

A külügyi szóvivő közölte: ha bebizonyosodik, hogy az idézést valóban abból az okból küldték a magyar hadköteleseknek, amire a szerb vezetés hivatkozik, Magyarországnak nincs oka tiltakozni.

Amennyiben kiderül, hogy az akció mögött más cél húzódik meg, a magyar fél megteszi a szükséges lépéseket - fűzte hozzá Szelestey Lajos.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×