eur:
394.31
usd:
370.05
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hamarosan leköszön a "szlovén Gandhi"

Miközben Szlovénia arra készül, hogy a 2004 óta felvett új tagállamok közül elsőként, januártól átvegye az Európai Unió soros elnökségét, ritka interjút adott a közéletből szinte teljesen eltűnt és csodabogárnak tartott államfő. Janez Drnovsek nem indult a hétvégén tartott elnökválasztásokon, ehelyett évek óta az ország politikai elitjét ostorozza erdei magányából.

Éljen a misztikus elnök! - ezzel a címmel közölt interjút a londoni Times Janez Drnovsek szlovén elnökkel, aki egyfajta különc remeteként éli életét egy vidéki házban.

Az önálló Szlovénia megszületésénél bábáskodó és nyugati újságírók által akkor "szürkének" titulált politikus az utóbbi időben meglepő színt vitt a szlovén és nemzetközi közéletbe - egyesek szerint azonban elvesztette a józan eszét.

Néha hetekre eltűnik

A változás azzal kezdődött, hogy Drnovseknél 1999-ben rákot állapítottak meg. A politikus erre azzal válaszolt, hogy teljesen megváltoztatta az életformáját. Elvonult vidéki házába, vegetariánussá vált és bölcselkedni kezdett.

Mint a Times írja, néha hetekre eltűnik, nem tartja a kapcsolatot a kormánnyal, és inkább a "belső egyensúlyról" és a "magasabbrendű tudatról" értekezik könyveiben. A korábbi bankár ironikus módon "a hataloméhes" politikai osztály legnagyobb ostorozójává vált. Míg az elit már alig várja, hogy néhány héten belül távozzon, addig szókimondása miatt a szlovének nagyon megszerették - teszi hozzá az angol lap.

Rák és spiritualitás

Az újságnak adott ritka interjúban Drnovsek elismerte, hogy viselkedését valószínűleg a betegség, illetve az ebből fakadó felismerés változtatta meg. "Amikor az ember úgy érzi, hogy véget ér az élete, az lehetőséget ad arra, hogy újragondolja, mit hogyan csinál, és hogy megváltoztassa a prioritásait, a beidegződéseit" - mondta. Megvizsgálja, hogy az anyagi dolgok tényleg olyan fontosak-e, mint ahogy belénevelték - tette hozzá.

Drnovsek először a hagyományos gyógyításnak fordított hátat és kínai és indiai módszerek felé fordult - mivel az orvosok azt mondták neki, úgysem tudnak rajta segíteni.

Nem mindenki volt vevő újfajta politizálására

Később pedig spirituális meggyőződését követve új pártot alapított. Gondolatait megpróbálta a nemzetközi politikára is alkalmazni: elkezdett kampányolni Koszovó függetlenségéért, majd Jeruzsálemben bíztatta az izraelieket a Hamásszal való tárgyalásokra. Elutazott Srí Lankára és Tibetbe is, és kínos kudarcként élte meg, amikor az érintettek nem jöttek el az általa Szlovéniába szervezett darfúri békekonferenciára.

Az egy újságíró által csak "szlovén Gandhinak" nevezett Drnovsek 2006. nyarára már annyit utazott, hogy a kimerített keret miatt le kellett mondania egy spanyolországi látogatást, és nem tudott elutazni az ENSZ közgyűlésére. Később több hivatalos rendezvénytől távol maradt, így a nyáron nem ő üdvözölte az országba látogató Romano Prodi olasz miniszterelnököt.

Az elitnek elege van, az emberek szeretik

Miközben Drnovsek "fekete hercegnek" titulálja és médiapolitikája miatt ostorozza Janez Jansa miniszterelnököt, könyvei bestsellerek - folytatja a Times.

Mindez meglehetősen irritálja a szlovén politikai elitet, amely elsőként érte el, hogy egy újonnan csatlakozott EU-tagállamban bevezessék az eurót, és januártól - ugyancsak elsőként az újak közül - félévre átveszi a szervezet irányítását.

Azt állítja, meggyógyult

Drnovsek napjai - legalábbis a politikában - meg vannak számlálva. A különc elnök nem jelöltette magát újra, így a múltheti szavazás nyomán a balközép Danilo Türk veheti át a helyét heteken belül.

Miközben Szlovénia ismét a szürke, vagy szürkébb politikusok kormányzására készül, Drnovsek - a Times interjúja szerint - nem sajnál semmit, sőt, azt állítja, hogy teljesen kigyógyult a rákból.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×