eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A biztonsági őr kezében robbant fel a gyanús csomag

Robbanás történt Dusanbéban, Tádzsikisztán fővárosában szerdán kora reggel, egy konferenciaközpontnál, néhány száz méterre az elnöki palotától: egy ember életét vesztette.

Az áldozat a központ őre: reggeli ellenőrző körútján talált egy gyanús csomagot, amely a kezében robbant fel és darabokra tépte.

A tádzsik ügyészség közölte: terrorcselekmény történt, és a szakszolgálatok már nyomoznak az ügyben.

A központban szerdán az EU bizottságának szervezésében a rendkívüli helyzetekből adódó kockázatok csökkentéséről kezdődött volna közép-ázsiai konferencia, amelyet Akil Akilov tádzsikisztáni miniszterelnök nyitott volna meg.

Tádzsikisztán az elmúlt években nyugodt volt. Az Afganisztánnal szomszédos szegény közép-ázsiai ország vezetői jobbára a romokban heverő gazdaság fellendítésével voltak elfoglalva.

A Tádzsikisztánt vaskézzel irányító Emomalii Rahmon államfő ennek ellenére azt hangoztatja, muszlim szélsőségesek igyekeznek megingatni hatalmát. A 85 százalékban muzulmánok lakta országban már megtiltották, hogy az iskolákban a lányok muzulmán fejkendőt viseljenek, és bevezették az imámok vizsgáztatását; a dusanbei kormány ezen kívül az utóbbi időkben szoros ellenőrzés alá vonta a mecseteket és az iszlám szervezetek vallási tevékenységét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×