eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Évi 3,5 millió forintba kerül családonként a terrorizmus elleni háború

A rejtett költségekkel együtt 1,5 billió dollárba kerül az iraki és az afganisztáni háború, ami a duplája annak, amit a Fehér ház eddig elköltött, illetve kért a két konfliktusra - állítják az amerikai demokraták. A jelentést a kongresszus egyesített gazdasági bizottsága készítette.

Az amerikai kongresszus bizottsága kedden terjeszti be a jelentését, amelyet a Washington Post előre megszerzett. A bizottság kifejezetten a két konfliktus rejtett költségeit - többek között az olajárak emelkedését, a sebesült katonák gyógykezelését és a felvett hitelek kamatterheit - vizsgálta.

A 21 oldalas jelentés-tervezetből kiderül, hogy az iraki és az afganisztáni háború egy átlagos négyfős amerikai családnak több mint húszezer dollárba kerül évente.

Ez az összeg azonban a következő évtizedben több mint a duplájára, 46300 dollárra emelkedhet, ha a két konfliktus a jelenlegi szinten folytatódik. A háborúk ára az amerikai gazdaságra nézve elérheti a 3,5 billió dollárt a jelentés készítőinek becslése szerint.

Csak a háborús sérülések kezelése és a rokkantaknak kifizetendő segély 30 milliárd dollárba kerülhet - állapította meg a jelentés.

A bizottság republikánus tagjait a lap nem tudta elérni, hogy kommentálják az adatokat, a háborús költségeket ismerő szakértők azonban úgy vélik, hogy a jelentésben szereplő egyes összegeket szkeptikusan kell fogadni.

A szakértők szerint ugyanis nehéz kiszámolni, pontosan milyen hatással van az iraki konfliktus az olajárakra, mint ahogy azt is, mennyibe kerül idővel a két háború. A helyzet ugyanis naponta változik a hadszíntereken - tették hozzá.

A Fehér ház eddig 804 milliárd dollárt költött, illetve kért az iraki és az afganisztáni háborúra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×